2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Fidesz csak kamuszagot érez

A Fidesz szerint a kormány továbbra sem képes kezelni a válságot, csak látszategyezetéseket tart, és ilyen jellegűnek tűnik a rendkívüli parlamenti ülés is - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor az ellenzéki párt frakcióvezetője, aki szerin
2009. január 23. péntek 19:30 - Hírextra
A frakcióvezető azt mondta, hogy a kormány nem képes hatékonyan kezelni a válságot, ehelyett egyeztetéseket tart, amelyek azonban cselekvés nélkül csak "látszategyeztetések" maradnak és egy "kibeszélőshow" jellegét veszik fel, ahol tárgyaló felek véleményt cserélhetnek, de ennek semmilyen következménye nincs a válságkezelésre.

Navracsics Tibor szerint hasonló "látszategyeztetés jellegűnek" tűnik a rendkívüli ülés is, amelyre Gyurcsány Ferenc írásbeli előterjesztéssel nem készült, csak a költségvetési bizottság fideszes elnökének javaslatára döntöttek úgy, hogy a kormány számoljon be írásban az ország jelenlegi gazdasági helyzetéről, a költségvetés elfogadása óta tapasztalt változásokról, intézkedésekről. "Sokat mond erről a dologról az, hogy egyedül az MSZP nem támogatta ennek a jelentésnek az elkészültét" - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető azt mondta: még van egy hetük, hogy eldöntsék, bent maradnak-e az ülésteremben Gyurcsány Ferenc beszéde alatt. Mint mondta, a frakció álláspontja az, hogy amikor rendkívüli esemény nem történik, akkor kivonulnak, most pedig majd értékelni fogják, hogy ezt rendkívüli eseménynek minősítsék vagy sem.

Felidézte, hogy legutóbb Lendvai Ildikó, MSZP-frakcióvezető kérésére bent maradtak az ülésteremben, amikor Gyurcsány Ferenc a válságról tájékoztatta a parlamentet, de most ilyen kérés egyelőre nem érkezett hozzájuk.

Navracsics Tibor egy másik kérdésre válaszolva viszont megerősítette, hogy részt fognak venni a vitában, valamint lesznek napirendi javaslataik is. Mint mondta, több előterjesztésen dolgoznak, határozati javaslaton és törvényjavaslaton is, de ezekről konkrétumot egyelőre nem árult el. Az MTI kérdésére, azt mondta, "nem tudja elképzelni", hogy leszavaznák az indítványaikat, bízik abban, hogy a többi frakció támogatni fogja őket.

A fideszes politikus a nap szomorú eseményének nevezte, hogy a forint történelmi mélyponton van, és úgy vélte, hogy a 300 forintos euróárfolyam egy olyan lélektani határnak tekinthető, ami után tömeges szociális problémákra lehet számítani a devizahiteleseknél, hiszen ugrásszerűen megnőnek a törlesztőrészletek.

A miniszterelnök devizahiteleseket érintő javaslatairól azt mondta: majd meglátják pontosan, mik ezek a kezdeményezések, de egyelőre azt javasolja Gyurcsány Ferencnek, hogy a forintárfolyamra koncentráljon, mert talán így sokkal olcsóbban meg lehetne menteni a devizahiteleseket.

A politikus arról is beszélt, hogy új, erős, a többség bizalmát élvező, cselekvőképes kormányra van szükség, és amíg Magyarországnak nincs ilyen kormánya, csak sodródik a válsággal. Közölte, hogy a válság félrekezelése miatt eddig 20.625 ember vesztette el állását.

Szerinte a miniszterelnöktől a válságkezelés tekintetében eddig annyi tellett, hogy egy arab öbölbeli körútján ő maga is bejelentette azt az eredményt, amit 5 hónappal ezelőtti tárgyalásai során Orbán Viktor már elért a cseppfolyós gáz szállítása terén, bár ezt akkor az MSZP még kalandor diplomáciai lépésnek tartotta.

Szintén kérdésre válaszolva Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a kormány kommunikációs kiadásain túl a kormányzati szféra háttérintézményeiben lát több száz milliárd forintnyi megtakarítási lehetőséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását