2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ nem támogatja az áfa emelését

Az áfaemelésre nemmel kell szavaznunk, mert rossz, káros megoldásnak tartjuk - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában pénteken. Hozzátette: a liberális párt ezt a lépést semmiféle "árukapcsolás" esetén sem
2009. január 30. péntek 09:56 - Hírextra
Örömteli érzés volt, de megkésett, hogy a miniszterelnök a csütörtöki parlamenti napon az SZDSZ programjának bizonyos elemeit sorolta fel a kormány által javasolt intézkedéscsomagban - fogalmazott Horn Gábor.

A liberális ügyvivő szerint az áfaemelés rossz ötlet, az SZDSZ nem tudja ezt az adónövelést támogatni. Magyarázatként hozzáfűzte: nagyobb kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna ez a lépés, hiszen a régióban 19-20 százalék az áfa-kulcs, nem lenne jó kiszállni ebből rendszerből.
Áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a kabinet által tervezett intézkedéseket, hiszen az adókedvezmények eltörlése jelentős, akár 300-500 milliárd forintos tétel is lehet - közölte Horn Gábor, aki örömmel hallotta, hogy a miniszterelnök 300 milliárd forintnyi megtakarítás lehetőségét látja a költségvetésben. " Ez a két tétel már 600 milliárd forint, áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a terveket" - fogalmazott.

Vannak más megoldások, az SZDSZ továbbra is az állítja, hogy jelentős a tartalék a költségvetés kiadási oldalán, adónöveléssel a jelenlegi problémát most nem lehet kezelni - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Bár már a 2009-es költségvetés tavalyi előkészítésekor lehetett látni, hogy a kabinet számításai nem jók, és nagyobb tartalékra lett volna szükség, az SZDSZ azért szavazta meg a büdzsét, mert még egy rossz költségvetés is jobb, mintha az országnak nem lenne elfogadott büdzséje - mondta Horn Gábor. Úgy fogalmazott: a rossz és a még rosszabb lépés között kellett mérlegelni.

A Fidesz előre hozott választásról szóló javaslatát azért utasította el az SZDSZ, mert úgy gondolja: "az országnak most jobbat tenne, ha végre lenne, ha nem is egy cselekvőképes, de a cselekvés néhány elemét felmutató és azt végigcsináló kormánya" - közölte Horn Gábor.

Az ügyvivő szerint az ország jelenlegi helyzetében elkerülhetetlen lenne, hogy a politikában legyen informális együttműködés, de ennek a jelei sincsenek meg, és ebben kölcsönösen hibás a két nagy párt. "Sem az Orbán-, sem a Gyurcsány-fóbia, sem az antifasizmus, sem az antikommunizmus nem megoldás a problémákra; a válságban valódi, konkrét megoldásokra lenne szükség, legalább arról kellene biztosítani egymást, hogy ezt ne rúgjuk fel, ha újabb kurzus következik" - fogalmazott Horn Gábor az SZDSZ csütörtöki javaslata kapcsán, miszerint megállapodást kellene kötniük a parlamenti erőknek.

Kérdésre válaszolva a liberális párt kampányfőnöke azt mondta: az SZDSZ-nek a júniusi Európa Parlamenti választásokon mindenképpen el kell érni az ötszázalékos támogatottságot, mert ellenkező esetben 2010-ben kiesik a politikából. Az SZDSZ el fogja érni ezt a küszöböt, "hiába temetik" most is a liberálisokat - tette hozzá.

Nem azért akar lépni a kormány, mert a "miniszterelnök megvilágosodott, hogy mégiscsak szükség van a reformokra, bárcsak így lett volna egy évvel ez előtt", Magyarország azért van ilyen helyzetben, mert nem tudtuk megoldani a strukturális problémákat, és ebben az SZDSZ-nek is megvan a felelőssége - közölte Horn Gábor.

Szerinte az SZDSZ "tettes társ" lett, most úgy tudja ezt a felelőséget "levakarni" magáról, hogy ha bebizonyítja: felelős, az értékeit következetesen vállaló ellenzéki párt, amelynek fontosabb az ország érdeke, mint az, hogy hány százalékos a támogatottsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását