2024. március 29. - Auguszta

Kormányzati tervek - Ipoly-híd?

Az Ipolyon, mint magyar-szlovák határfolyón a két világháború előtti időszakban 47, különböző funkciót ellátó, átjárást biztosító létesítmény volt, amelyekből a második világháború után hat híd maradt meg. Az elmúlt években az Ipoly térségében egyre növek
2008. február 20. szerda 22:53 - Hírextra
Az Ipoly-hidak újjáépítésének felkarolására a határ mindkét oldalán az elmúlt években számos kezdeményezés született, így megalakult a főként magyar és szlovák önkormányzatokat összefogó civil Polgári Társulás.

Jelenleg hét Ipoly-híd újjáépítése van előkészítés alatt, illetve legelőrehaladottabb állapotban a Szécsény körzetében tervezett két híd van, amelyekre vonatkozóan a közelmúltban magyar-szlovák kormányközi megállapodások is születtek. A kormányközi megállapodások aláírását követően – az érintett tárcák és szakmai intézmények bevonásával – megkezdődött a két híd tényleges kivitelezésének, valamint a szükséges finanszírozási feltételeknek az előkészítése. Az Ipoly-hidak megépítését a magyar és a szlovák kormányfők által tavaly júniusban elfogadott 14 pontos cselekvési terv jelölte ki közösen megvalósítandó projektnek.

Az Ipoly-hidak újjáépítése illeszkedik a Varratmentes Európa programba, ami a teljes határszakaszon elérendő célként fogalmazza meg a határátjárás lehetőségeinek bővítését, sűrítését. A program egyik célja, hogy a határátjárási pontok fejlesztése, újraélesztése szolgálja a létesítmények környezetének egész térségét, vagyis a térség vállalkozóinak és civil szereplőinek kapcsolatbővülését is. Törekvés az is, hogy komplex térségfejlesztési programok szülessenek, amelyek – a közúti átkelőhelyek fejlesztése mellett – a határ két oldalán lévő térségek más közlekedési lehetőségeit, valamint környezetvédelmi, vízgazdálkodási kérdéseit is tartalmazzák. Ennek megfelelően a helyi szereplők Ipoly-menti fejlesztési szándékai már most is kiterjednek a térséget átszelő vasúti szárnyvonal fejlesztésére, illetve egy felső Ipoly-vidéki víztározó kiépítésére.
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását