2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tökölődés miatt nem évülhet el egy bűncselekmény

Ha a nyomozó hatóság még a feljelentő folyamatos bejelentései ellenére sem vizsgálja a feljelentésben szereplő lehetséges bűncselekmény körülményeit és emiatt a cselekmény büntethetősége elévül, sérül a jogállamiság és a jogbiztonság követelménye - tájéko
2009. január 22. csütörtök 14:55 - Hírextra
A konkrét esetben egy állampolgár azt sérelmezte, hogy bár hatósági jogkörben elkövetett közokirat-hamisítás miatt feljelentést tett két rendőr ellen, ismétlődő bejelentéseit nem követte vizsgálat - tartalmazza a hivatal közleménye. Mint írták, a nyomozó hatóságok sorozatos mulasztása miatt a bűncselekmény büntethetősége elévült.

Az ombudsmannak el kellett utasítania a beadványt, mert ügyészségi döntést nem vizsgálhat felül. Mivel "az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az állampolgárok jogainak védelme érdekében megszólalhat a hatáskörén kívül eső ügyben is", megállapításait a legfőbb ügyésznek, az országos és az illetékes megyei rendőrfőkapitányoknak is elküldte a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A konkrét ügyben először a rendőrség nem továbbította a feljelentést az ügyészséghez. "Amikor pedig ezt a feljelentő sérelmezte a főügyésznél, az ügyet áttették a nyomozó ügyészséghez, ám ott nem a feljelentés alapjául szolgáló cselekményben jártak el" - írták. Hozzátették: emiatt – a jogorvoslat folyamatában - az ügy visszakerült a főügyészséghez, ahol az állampolgár panaszát jogerősen elutasították.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a konkrét ügyben bekövetkezett elévülés a jogállamban megengedhetetlen. Az ombudsman megállapította: az aktatologatás miatt visszafordíthatatlan helyzet állt elő, ami nem egyeztethető össze a jogbiztonság követelményével, az alkotmányban és a jogszabályokban előírt jogok és kötelességek gyakorlásával. Az elévülés ugyanis egyrészt a feljelentőt megfosztotta attól, hogy érvényesíthesse érdekeit, másrészt az állam - hivatalnokainak mulasztásával - "lemondott" a büntetőhatalma gyakorlásáról - mutatott rá a biztos.

Az ilyen eljárás általában sérti az Alkotmányban garantált alapvető jogok tiszteletben tartásának és védelmének követelményét - mutatott rá Szabó Máté ombudsman. Az Alkotmánybíróság több határozata is hangsúlyozza, hogy az államnak - melynek képviselője a rendőrség és az ügyészség is - nemcsak az a kötelessége, hogy védje és tiszteletben tartsa az alapvető jogokat, hanem az is, hogy gondoskodjon az érvényesülésükről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását