2024. április 20. - Tivadar

Nincs megoldás

Szakértők szerint nincs rövid távú megoldás a magyar-szlovák viszony problémáira. Hamberger Judit, Kántor Zoltán és Szarka László ezt a Magyar Külügyi Intézet kerekasztal-beszélgetésén fejtette ki csütörtökön Budapesten.
2009. január 22. csütörtök 20:03 - Hírextra
Kántor Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint a magyar-szlovák konfliktus tovább mélyül majd a jövőben.

Az elemző úgy vélte: a magyar diplomáciának eddig csak minimális eredményeket sikerült elérnie ebben a kérdésben.

Az intézet másik munkatársa, Hamberger Judit is azt hangsúlyozta, hogy a magyar vezetők nem tudják majd rendezni ezt a viszonyt, csak az aktuális gondokat képesek kezelni. A problémákat megnyugtatóan csak a két társadalom oldhatja majd meg - tette hozzá.

Rövid távon szerinte se lehet rendezni a kérdést, hosszú távú stratégiát kell kialakítani: "intézményesíteni kell" a szlovák-magyar viszony javítását - mondta.

Szarka László, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója hangsúlyozta: a magyar-szlovák viszonyban nem működnek az elvben működőképes megbékélési forgatókönyvek. A két társadalomban és a két kormány között nincs meg a valódi akarat az együttműködésre - jelentette ki. Mint mondta, jelenleg úgy próbálnak a felek együttműködni, hogy mást mondanak és mást tesznek. Ráadásul - tette hozzá - gyakorlatilag mind a két kormánynak megfelel a most kialakult helyzet.

Az elemző szerint akkor lehet javítani a helyzeten, ha a nagy konfliktusokat sikerül szakmapolitikai síkra terelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását