2024. április 27. - Zita

Álláskeresők diszkriminációja

A scouse, vagyis a Liverpoolban és környékén beszélt angol a legkevésbé hasznos, ha valaki éppen munkát keres, de a Londonban használatos nyelvjárások sem túlzottan előnyösek állásinterjú esetén - ez derült ki egy új felméréséből.
2009. január 22. csütörtök 20:10 - Hírextra
Az angol nyelv híres számtalan, rendkívül erőteljes és jellegzetes akcentusáról. Az angolt nem anyanyelvként beszélők is könnyen felismerhetik a minden mással összetéveszthetetlen skót vagy ír kiejtést - ez utóbbi teljesen különbözik még az Észak-Írországban honos dialektustól is -, de a gyakorlottabb fülű "bennszülöttek" sokszor azt is meg tudják mondani, hogy beszélgetőpartnerük például London melyik kerületében nőtt fel.

Mint kiderült, ennek jelentősége lehet álláskeresés esetén is. A walesi egyetem szakértői a csütörtöki The Sun ismertetése szerint azt találták, hogy a liverpooli akcentus - a Beatles "nyelve" - rontja leginkább az új munkahelyre jelentkezők esélyeit, és nem sokkal járnak jobban a londoni dialektusokat használók sem.

Közepesnél rosszabb megítélésű a geordie, vagyis az Északkelet-Angliában, Newcastle-ben és tágabb környékén használatos akcentus is. Kifejezetten előnyös azonban, ha valaki a délkelet-angliai grófságok - a "Home Counties", például Kent, Surrey, Buckinghamshire - angolságának birtokában indul állásinterjúra, és a cégvezetők szeretik a skót kiejtést is.

A legnagyobb tiszteletet azonban a Királynő angoljával, vagyis a Queen's English használatával lehet kivívni. Általánosan elfogadott módon ez a definíció - illetve ha férfi ül a brit trónon, a King's English meghatározás - illeti a tökéletesnek tartott angol akcentust és nyelvhasználatot.

A vizsgálat szerint kiejtésük előnytelennek ítélt mivoltával a liverpooliak is tisztában vannak: a felmérésbe bevont scouse-használók 20 százaléka vallotta be, hogy fontos találkozó - például állásinterjú - esetén igyekszik leplezni eredeti akcentusát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását