2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Aggályos kezdeményezés

Burány Sándor szerint aggályos lehet a Fővárosi Főügyészség VI. kerületi frakciót érintő kezdeményezése a terézvárosi ingatlanügyben. Az MSZP fővárosi elnöke erről csütörtökön nyilatkozott az MTI kérdésére.
2009. január 22. csütörtök 20:52 - Hírextra
Úgy fogalmazott: ha a Fővárosi Főügyészségnek csak annyi bizonyítéka van, amennyit egy szavazási lista jelent, amely több mint négyéves, és azóta is mindenki számára hozzáférhető volt, akkor a hivatal kezdeményezését aggályosnak tartja.

Ennél több bizonyítékról pedig nincs tudomásom - tette hozzá a szocialista politikus.
Budapest VI. kerületének szocialista polgármestere, Verók István kedden jelentette be: a Budapesti Rendőr-főkapitányság - szerinte feltehetően erős politikai nyomásra, az ügyészség utasítására - egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indított nyomozást, amelyet "büntetőügynek álcáztak, de valójában politikai bosszú".

Verók István szerint a 2002 óta ellenzékben lévő pártok (a Fidesz és a KDNP) azzal, hogy politikai nyomás alá helyezték az ügyészséget, elérték, hogy az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazó nyolc képviselőt - köztük magát a polgármestert - gyanúsítottként idézzék be és hallgassák ki.

Illés Zoltán, a Fidesz VI. kerületi elnöke ugyancsak kedden köszönte meg az igazságszolgáltatásnak, hogy "megérkezett a VI. kerületbe". Mint fogalmazott: "legalább akkora panamák, ingatlaneladások voltak a VI., mint a VII. kerületben".

A választókerületi elnök hangsúlyozta: ilyen még nem volt a magyar történelemben, hogy két frakció (MSZP, SZDSZ) teljes tagságát kihallgatják bűncselekmény gyanúja miatt. Ezt a bűncselekményt kollektíven nem lehet elkövetni, de tettestársként és egyénileg igen - tette hozzá.
"Azt várom el a képviselőktől és a polgármestertől - függetlenül attól, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme -, hogy mondjanak le mandátumukról" - mondta akkor Illés Zoltán.

Lövétei István alkotmányjogász az MTI-nek csütörtökön az ügy kapcsán azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény, hűtlen kezelés történt, akkor, bár testületi döntést hoztak a képviselők, megállapítható egyéni büntetőjogi felelősségük.

Mint mondta: a képviselőknek nincs tulajdonosi felelősségük, egy ingatlan eladásánál ugyanis nem a képviselő, hanem jogi személyként az önkormányzat dönt. Ha a döntés jogilag hibás, akkor nincs büntetőjogi felelősség, de ha az egyéni felelősség megállapítható, akkor hiába született kollektív döntés, az egyéni bűncselekmény megvalósult - fűzte hozzá Lövétei István.

Azokat a képviselőket, akik egy ilyen jellegű szavazásnál nemmel szavaztak vagy tartózkodtak semmiképpen nem terhelheti felelősség - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását