2024. május 13. - Szervác, Imola

A KDNP szorítana a kamionstoppon

A KDNP ismét szigorítaná a kamionstopot, a kereszténydemokraták szerint ezáltal a légszennyezettség is csökkenthető lenne - közölte Rétvári Bence, országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. január 22. csütörtök 12:35 - Hírextra
Kifejtette: a jelenlegi, fellazított szabályozás egészségügyi, forgalmi és baleseti megelőzési szempontból egyaránt hátrányos.

Felidézte, hogy a kamionstop szabályai 2008. szeptemberétől változtak meg, és a módosítás ellen tiltakozott az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Vasúti, Vízi, Légiközlekedési Szövetség, a Levegő Munkacsoport, valamint a KDNP és az SZDSZ is. A szabályok módosítását nyilvánvalóan motiválta az akkor kiugróan magas benzinár, hiszen tavaly augusztusban még 300 forint felett volt az üzemanyag ára, ma viszont átlagosan 240 forintot kell fizetni literenként - mondta.

Az eltelt időszakban azonban 20 százalékkal csökkentek az árak, ezért nem indokolt a fellazított kamionstop fenntartása, s vissza kell térni az ősz előtti szigorúbb szabályokhoz - jelentette ki a kereszténydemokrata képviselő.

Kitért arra is, hogy idén télen nem csak Budapesten, hanem több vidéki városban is el kellett rendelni a szmogriadót, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a levegő minőségének megvédése érdekében határozott lépésekre van szükség.

Kérdésre válaszolva elmondta: a változtatás a kormány komptenciája, erről a kabinet alkothat jogszabályt.Rétvári Bence szólt arról is, hogy az EU Marco Polo programjának célja 2007-13 között a közúti áruforgalom erőteljes visszaszorítása , annak vasútra, belvízi utakra, partmenti hajózásra terelése. Az elképzelések szerint 7 millió kamion vasútra és vízi útra terelése történne meg, amellyel 8.400 millió kilogramm környezeti szennyezés maradhatna el.

A kamionstop szabályainak változásáról szóló rendelet július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben, a kihirdetést követő 5. napon lépett hatályba, a korlátozás időszakára vonatkozó szabályok azonban csak szeptember 1-jétől hatályosak.

A rendelet módosítása a nyári időszakra (július 1.- augusztus 31.) vonatkozóan két lényeges elemet tartalmaz: a szabályozás kezdete június 15-ről július 1-jére tolódik ki, és hétvégén belül a korlátozás a szombat reggel helyett délután 15 órakor kezdődik és ugyanúgy, mint korábban, vasárnap 22 óráig tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását