2024. április 26. - Ervin

Költségtérítés képviselőknek

Van, akinek járna, mégsem veszi fel, más igazán nem lenne rá jogosult, mégis igényli: az Országgyűlés honlapján közzétett adatokból az derül ki, hogy a Pest megyében és a fővárosban élő parlamenti képviselők meglehetősen eltérően viszonyulnak a szállásköl
2007. november 11. vasárnap 08:44 - Hírextra

A képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény azt képviselőt jogosítja fel a havi alapdíj 50 százalékát kitevő, jelenleg 110.400 forintos szállásköltség-térítésre, aki nyilatkozata szerint budapesti lakóhellyel nem rendelkezik, illetve a lakóhelye nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották.

Ennek alapján a Pest megyei listán és választókerületekben megválasztott képviselőknek akkor is jár a szállásköltség-térítés, ha Budapesten van lakásuk, és akkor is, ha nincs, de a fővároshoz nagyon közel laknak. A Pest megyei területi listáról vagy egyéni választókerületből bejutott 30 képviselőből 22 veszi fel a költségtérítést.

Vagyonnyilatkozata szerint Laboda Gábornak Ürömön (MSZP), Keller Lászlónak (MSZP) Budaörsön, Soltész Miklósnak (KDNP) Budajenőn, Gulyás Józsefnek (SZDSZ) Szentendrén, Selmeczi Gabriellának (Fidesz) Törökbálinton, Sándor Istvánnak (MSZP) Gödön, Szabó Imrének (MSZP) Szentendrén, Ángyán Józsefnek (Fidesz) Gödöllőn, Fogarasiné Deák Valériának (MSZP) Gödöllőn, Orosz Sándornak (MSZP) Erdőkertesen, Végh Tibornak (MSZP) Gyálon, Szabóné Müller Tímeának (MSZP) Biatorbágyon, Pánczél Károlynak (Fidesz) Gyálon, Bíró Ildikónak (Fidesz) Budakeszin van lakása, ám valamennyien igényt tartanak a juttatásra.

Harrach Péter (KDNP), akinek Zuglóban van ingatlana, felveszi a térítést, mert Pest megyében - ahol a választókerülete van - nincs lakóhelye. Fónagy János (Fidesz) Szentendrén lakik, de kaphat és kap is szállásköltség-térítést, mert fővárosi listáról került be a parlamentbe, és vagyonnyilatkozata szerint nincs lakása Budapesten.

Ezzel ellentétben a fideszes Gulyás Dénes nem veszi fel a térítést, bár Nagykovácsiban lakik, és szintén nem él ezzel a lehetősséggel Tóth András (MSZP), Salamon László (Fidesz), Jánosi György (MSZP), Gál Zoltán (MSZP), Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök. Nekik Budapesten van lakásuk, de jogosultak lennének, mert Pest megyei választókerületből kerültek be az Országgyűlésbe.

Soltész Miklós (KDNP)az MTI-nek nyilatkozva méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet. Véleménye szerint megoldatlan a költségtérítés kérdése. Úgy fogalmazott: az uniós országok közül Magyarország az utolsók között van képviselői juttatások tekintetében, miközben azt ugyanúgy elvárják tőlük is, hogy elvégezzék a képviselői munkával járó összes feladatot. Ez költséggel jár - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.

A szeptemberi adatokból kiderül, hogy a budapesti területi listáról, illetve fővárosi egyéni választókerületből bejutott 58 országgyűlési képviselő közül három olyan képviselő is van, aki úgy vett fel szállásköltség térítést 2007 szeptemberében, hogy 2006. évi vagyonnyilatkozatuk szerint volt budapesti lakása.

Így tett Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester is, aki miután az MTI megkereste az adatokkal csütörtökön, azt közölte, hogy az Országgyűlés Hivatala, eredeti szándékával ellentétesen, tévesen számfejtette számára a szállásköltség-térítést. Ezért annak teljes összegét, 1.545.600. forintot visszautalta az a hivatal által megadott számlaszámra.

Simicskó István, a KDNP képviselője Rogánhoz hasonlóan szintén budapesti területi listáról jutott be a Parlamentbe, és 2006-os vagyonnyilatkozata szerint egy II. kerületi és egy VIII. kerületi lakással rendelkezik, mégis kapott szállás-költségtérítést. A kereszténydemokrata politikus a távirati érdeklődésére közölte: bár a vagyonnyilatkozatában szerepel a két lakás, a II. kerületi lakásban volt felesége és gyermeke él, míg a VIII. kerületi garzon jelenleg épül. Hozzátette: a közelmúltig hévízi lakos volt, így vette fel a szállás költségtérítést. Mint mondta, néhány hete már nem állandó hévízi lakos, lakáshelyzete a fővárosban rendeződik, így várhatóan a jövő évtől már nem veszi fel ezt a költségtérítést. A politikus a hangsúlyozta: az előző ciklusban folyamatosan hévízi állandó lakos volt, ennek ellenére nem vett fel egy fillér szállás költségtérítést sem.

Filló Pál MSZP-s képviselő, hasonló cipőben jár, Budapest 9. választókerületében nyert mandátumot, vagyonnyilatkozata szerint tulajdonosa egy VII. kerületi lakásnak, de kap szállásköltség-térítést. A képviselő ezt az MTI-nek azzal magyarázta, hogy nem abban a lakásban, hanem Érden lakik, ami Budapest határán kívül van, így a szabályok szerint felveheti a juttatást.

Hoffmann Rózsának (KDNP) - aki országos listáról jutott a parlamentbe - az interneten elérhető vagyonnyilatkozata szerint szintén van Budapesti lakása, de az Országgyűlés szeptemberi adati szerint ő is kapja a szállásköltség-térítést. Az ellenzéki képviselő az MTI-nek elmondta: fővárosi lakását eladta, és idén májusban vidékre költözött, így jogosult a szállásköltség-térítésre.
Hozzátette: a változást bejelentette az Országgyűlés Hivatalának.

Az Országgyűlés honlapjára a hét közepén tették fel a szeptemberre fizetett szállásköltség-térítéseket.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását