2024. április 20. - Tivadar

Hihetetlen, tovább folytatódik az állatság!

Tovább hódítanak a kabalaállatok! Az idegesítő vadászkutya, a verekedő hattyú és a tévéző kecske után itt vannak a többiek: a vérszegény kanadai medvék, a szaxofonos maci, a síelő delfin és a majom, aki polgármester akart lenni. Tartson a Hírextrával egy
2009. január 21. szerda 19:19 - Gedei Szilárd
Előző cikkünkben szót ejtettünk a legdurvább és a legaranyosabb kabalafigurákról, melyek valaha is fölbukkantak a sportpályák mellett. Olvasói visszajelzések alapján Harvey the Hound, az idegesítő vadászkutya nyerte az első kört, de egyelőre még nem értesítettük a calgary-i szőrmókot sikeréről. Már csak azért sem, mert itt van a kabalaállat felhozatal második része, ugyancsak elég súlyos karakterekkel.

Medve helyett maci

Először azonban a negatív példáról: a 2010-es vancouveri téli olimpia szervezőinek sikerült olyan élettelen, arctalan figurákat kitalálniuk, hogy egyesek szerint nem is sikerülhetett volna rosszabbul. A három medveszerű kis állat (Miga, Quatchi és Sumi) állítólag annyira kanadaira sikerült, hogy csak juharlevelesek tudják őket értékelni, közülük is inkább a gyerekek. „Olyan figurákat szerettünk volna, melyek elbűvölik a gyerekeket. Melyek képet adnak a kanadai és a brit-kolumbiai emberekről, a lelkükről és az egész vidékről” – mondta John Furlong, a szervezőbizottság illetékese. Ez érthető szempont, elég sok helyen alkalmazták is.

De milyen lelkivilágot jelképez a 2014-es szocsi téli olimpia síelő delfinje? De legalább az oroszok merészebbek voltak egy kicsit, és elrugaszkodtak a barnamedve-jegesmedve sztenderdtől. Viszont ennyi erővel akár már egy szörföző pingvint is választhattak volna…

A legbetegebb állatfajták

Ugyan se nem síel, se nem szörfözik, focizni azonban tud Zakumi, a leopárd. Muszáj is neki, a 2010-es dél-afrikai foci vébé kabalafigurájaként ugyanis illik jó példával elöl járnia. Mint ahogyan megteszi ezt Gunnersaurus Rex, a nagy zöld őslény, aki a nem éppen dinoszauruszi átlagéletkorral rendelkező Arsenal futballcsapatának „tizenkettedik tagja”. A London Irish rögbicsapatánál viszont amondóak, hogy nem elég egy textilkabala, élő sem árt (ezt az előbb említett arsenalos dinónál nehezen tudnák megvalósítani): ezért leigazolták kabalának Mr. Doyle-t, aki egy hús-vér ír farkaskutya, valamint Diggert, előbbi hivatásos mását.

Ha igazi, elrugaszkodott, veszélyes kabalaállatokra vágyunk, akkor viszont mindenképpen át kell ruccannunk a tengerentúlra. Szaxofonozó kék medve, napszemüveges sivatagi róka, béka, polip és egy fogatlan jeti: már csak a kabalák miatt is megéri kilátogatni egy-egy hokimeccsre.

Polgármester úr, mint kabala

De vissza az öreg kontinensre, ugyanis az alábbi történet nem mindennapi. Hallottak már H’Angus polgármester úrról? Nem olyan nagy tragédia ha nem, ugyanis a szóban forgó tisztségviselő a megválasztása után (az angliai kisváros, Hartepool első emberének választották) nem foglalhatta el a bársonyszéket. Hogy ki ő? H’Angus nem más, mint egy kismajom és nem mellesleg a helyi focicsapat kabalája. A klub vezetői ugyan csak poénból jelölték a nemes cím betöltésére, de az „Ingyen banánt minden iskolásnak!" szlogenjük olyan jól sikerült, hogy több mint ötven százalékkal megválasztották! S még mondják, hogy az angol humor nem az igazi…

Jobb helyeken nemhogy a kluboknak, de a válogatottaknak is van külön bejáratott kabalaállatuk. Az angol oroszlán és a gall kakas viszont már több is, mint kabala, a nemzeti életérzés netovábbja. Nekünk magyaroknak azonban nincs semmi hasonlónk – hát válasszunk! Még azonban mielőtt a klasszikus szürke marha-turul-puli trióban kezdenénk el gondolkodni adunk néhány tippet, kit is igazoljunk le – csak hogy igazán tapasztalt kabalája legyen a magyar válogatottnak, kiváltképp az Erwin Koeman vezette labdarúgó tizenegyüknek.

Lila polip

Ott van például az oregoni kacsa. Az ottaniak egyetemi futballcsapatának renitens kabalája odáig merészkedett az egyik mérkőzés szünetében, hogy elagyabugyálta az ellenfél nem éppen szimpatikus tigrisét. Az amerikai ligákban egyébként is dívik a kabalák harca, különös tekintettel az egyetemi bajnokságokra. Képzeljük csak el például a georgiai Lódarazsakat, amint Buzz és Rumblin Wreck (mindkettő sárga-fekete, nagy és szárnyas) kíséretében vonulnak ki a meccsekre! Nem kimondottan ijesztő – na de mit szóljanak a Detroit Red Wings hokicsapatának szurkolói?

Az ő kabalájuk ugyanis egy nagy lila polip, a legrondább fajtából.

A legjobb lenne őt megkérni arra, hogy tegye át székhelyét Hokivárosból kis országunkba. Legalább lenne egy lila jószág is a mostanában elég fakó zöld sas mellé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását