2024. május 7. - Gizella

Szigorodó doppingszabályozás

Jövő évtől, ha egy sportolót a doppingellenőrök másfél éven belül háromszor sem tudnak ellenőrizni, akkor akár két évre is eltilthatják a versenyzéstől - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatóján csütörtökön.
2008. december 18. csütörtök 16:25 - Hírextra
Hozzátette: a kormány szerdai ülésén módosította doppingellenes kormányrendeleteket.
A 2009. január 1-től hatályba lépő módosítások pontosítják és szigorítják a doppingszerek használatára vonatkozó szabályokat is - közölte a szóvivő. Elmondta: változik a tiltott doppingszernek minősülő szerek listája. Így meghatározzák azok körét, amelyek esetében a sportolóknak lehetőségük lesz bizonyítani, hogy kifejezetten orvosi célból használják, illetve nevesítik azokat a szereket, amelyek használata minden esetben büntetést von maga után.

Új szabály lesz az is, hogy az a sportoló, aki sporttársát doppingolásra bíztatja, vagy tiltott szert ad át versenytársának, minimum négy éves, vagy akár végleges eltiltásra is számíthat, ha pedig ezt kiskorú sérelmére követi el, automatikusan végleges eltiltást kap - szögezte le Budai Bernadett.

Edzők esetében a doppingvétség miatti büntetési tétel a duplájára nő, ez eddigi két év helyett négyre, de akár véglegesen is eltilthatják őket szakmájuktól - tette hozzá a kormányszóvivő.

Kiemelte: ha egy sportoló doppingvétséget követ el a jövőben, de erről nem volt tudomása - akár gyógykezelése miatt -, és ártatlanságát be tudja bizonyítani, lehetőség lesz a kiszabható büntetés enyhítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását