2024. május 11. - Ferenc

Eddig kihaltnak hitt fajokra bukkantak

Kihaltnak hitt hat állat és egy növény gazdagítja a tudomány jelenlegi állása szerint a természet ismert világát. Ezeknek az "élő kövületeknek" a természeti értéke felbecsülhetetlen. Élőhelyüket a kutatók titokban tartják, nehogy az ember tönkretegye, ami
2009. január 19. hétfő 13:28 - Hírextra
Évezredünk eddigi legszenzációsabb felfedezése valószínűleg a wollemi fenyő. A hatalmas fát kihaltnak hitték, csak 90 millió éves kövületeit ismerték. Nemrégiben azonban néhány példányt azonosítottak belőlük Sydneytől nyugatra, a 200 ezer hektáros wollemi park egy völgytorkában. A legnagyobb több mint 40 méter magas.

Az elefántcsontcsőrű harkály az Egyesült Államokban volt honos, de a fehér-piros tollú madár a 20. század első felétől eltűnt. 2004-ben egy arkansasi oázisban készült videón bukkant fel újra. A világon 6-8 pár élhet csak belőle. Az amerikai kormány 20 millió dollárt irányozott elő megmentésére és átkeresztelték az állatvilág "Szent Gráljának" - írta a La Repubblica című olasz lap.

A dinoszauruszhangya is a "rég kihaltak" listáján szerepelt. 1931-ben találtak belőle egy példányt nyugat-Ausztrália egy eukaliptuszerdejében. A természettudós azonban egy kicsit szórakozott volt, elfelejtette feljegyezni felfedezése pontos helyét. Csak 36 évvel később találtak egy másikat Ausztrália déli részén. Az isten háta mögötti Poochera a kutatók zarándokhelye lett. Ez a rovar, amely 60 millió évig szinte változatlan maradt, a bizonyítéka a hangyák és a darazsak közötti szoros genetikai kapcsolatnak. Külseje darázsszerű, biológiai szokásai a végleg kihalt primitív fajok életstílusát tükrözik.

A takahe egy komikus vöröscsőrű madár, tollazata kékeszöld. Repülni nem tud. Régen sok élt belőlük Új-Zélandon, de a múlt században gyakorlatilag az egész populációt kiirtották az orvvadászok. 1948-ban találtak az 50 centiméteres, 3 kilogrammos madárból néhány példányt. Ma 130 él belőlük, szigorúan védettek.

A kubai almiqui (patkányvakond) egy kis emlős, amelynek különlegessége, hogy az állkapcsa alatti mirigyekből mérget lövell, úgy pusztítja el prédáját, főként egereket. 2003-ban került elő egy-két példány.

A botrovarról 70 év után derült ki, hogy nem halt ki. A világ egyik legritkább rovarának tekintik. Harminc példány él belőle az Ausztráliához tartozó apró kis szigeten, a Ball piramison, a világ legmagasabb szirtjén. Érdekessége, hogy magatartása majdnem emberi. Párban él és éjszaka a hím lábai közül hárommal átöleli a nőstényt.

Az utolsó megkerült a kék hal, amely az indonéz vízalatti barlangok mélyén él. 390 millió évvel ezelőtt jelent meg, a halak legrégibb képviselője. A szakemberek azt hitték, hogy kihalt már a Kréta-korban, míg nem találtak belőle egy példányt. Nyolcvan kilogrammos, 2 méter hosszú és kb. 60 évig él. Túlélését annak köszönheti, hogy pikkelyei olyan nedvet és hashajtó olajat bocsátanak ki, amelyek ehetetlenné teszik. 2002-ben egy tengeralattjáró kutatói találkoztak vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását