2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mire készülnek megint az afgánjaink?

Néhány évtizede még senki sem gondolta volna, hogy afgánok fogják elfoglalni a magyar főváros egyik központi vallási építményét, a Bazilikát. És hogy rendőröket kell kivezényelni, a helyzet megoldására. Persze sok mindent nem gondoltunk még néhány évtized
2009. január 17. szombat 19:29 - Pénzes Dávid
A Bazilikában
Harminc afgán állampolgár kezdett éhségsztrájkba szerda délután a Szent István-bazilikában. Az afgánok Debrecenből érkeztek, hogy a szokatlan helyen tartott demonstrációjukkal megkaphassák a menekültstátuszt. Az afgánok akciójára az apát bezárta a templomot, a hat órakor kezdődő szentmise is elmaradt a bazilikában. A helyszínre kiérkező rendőrök kordont vontak az épület köré, és értesítették a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) illetékesét, aki tárgyalt az afgánokkal.
Például azt, hogy a bevándorlás lesz az egyik legnagyobb problémája a Nyugati világnak. Persze a történelmi léptékekben gondolkodók már régebben is látták, hogy a 21. század egyik hosszan elhúzódó gondja ez lesz. Ők joggal hivatkozhattak a Római Birodalomra, aminek ugyanezzel a szituációval kellett szembenéznie. És ugyanez a helyzet hozta el bukását is…

Ahol jól élnek az emberek, oda vágyakoznak azok, akiknek sokkal szerényebb, vagy teljesen élhetetlen körülmények jutottak. Sajnos a világ Nyugati részén élők életszínvonala összehasonlíthatatlanul magasabb a fejlett világéval. Ráadásul az utóbbi évtizedekben ez a különbség egyre nőtt. Nem meglepő tehát a nagyarányú migráció.

A felelősök is mi vagyunk

Közben ne felejtsük el, hogy a világ társadalmi egyenlőtlenségeiért éppen a nyugati civilizációt terheli súlyos felelősség. Korunk népvándorlásáért a modernkori gyarmatosítás a felelős. Így mondhatjuk azt is: magunk kerestük a bajt. Az amerikai és nyugat-európai multinacionális cégek mérhetetlen kapzsisága, és a nyugati fogyasztók sosem csillapuló éhsége mára odavezetett, hogy a világ jelentős részén alig néhány dollárból kénytelenek tengődni az emberek.

Természetes folyamat ezért a boldogabb élet reményében való útra kelés. Mondjuk Afganisztánból. Persze a mi afgán menekültjeinknek nem Magyarország az végcélja. Ők jóval nyugatabb fertályon képzelik el életük újrakezdésének boldog színterét. Csakhogy ebben most éppen Magyarország akadályozza őket.



Útlevél a cél

A Bazilika-foglalók „menekült” státuszt akarnak a „bevándorló”státusz helyett. Azzal viszont útlevelet is kapnának, amivel aztán tovább nomadizálhatnak az Európai Unióban. Ezt mi nem akarjuk megadni nekik. Erre ők újabb akciókat helyeztek kilátásba. Mit mondhatunk erre? Alig valamit. A két szélsőséges álláspont egyike sem tűnik józan megoldásnak.

Az egyik szerint menjenek vissza ahonnan jöttek, elég nagy bajban vagyunk mi is, ne élősködjenek rajtunk. A másik az európai alapértékekre hivatkozva azt mondja, toleránsnak kell lennünk velük és mindent meg kell tegyünk a boldogulásuk érdekében. Az alapvető emberi jogokat természetesen velük szemben is tiszteletben kell tartani.

Egyik sem jobb, mint a másik. A túl nagy nyitottságnak beláthatatlan következményei lehetnek: tömeges népvándorlás, munkanélküliség, megélhetési bűnözés stb. A határok lezárása viszont az Európai értékrenddel megy szembe.

Akik a piszkos munkát végzik

Az átjátszótornyon
Öt afgán menekült júniusban felmászott egy debreceni átjátszótoronyra. Azért tiltakoztak, mert túl lassan intézik az ügyüket.
A milliós bevándorlóknak komoly gazdasági szerepe is van. Legyünk tisztában azzal, hogy ha nem lenne az USA-ban annyi mexikói legális (és illegális) vendégmunkás, vagy ha nem dolgozna Németországban annyi török, szerb és egyéb külföldi, akkor ezen országok gazdaságai súlyos problémákkal küzdenének. De ugyanez elmondható Nagy-Britanniáról, Franciaországról vagy Kanadáról is.

Jelenleg Olaszország van bajban a roma családok ezrei miatt. Az illegálisan megjelent hatalmas tömeg már az olaszok mindennapjait zavarja meg, ezért a kormány legújabb ötletként pénzt szeretne kérni a bevándorlóktól. Ez sokaknak felháborító lehet, Ám még mindig jobb annál, mint amit Berlusconi miniszterelnök néhány hónapja hangoztatott. Gyakorlatilag közellenségnek kiáltotta ki a cigányokat, és táborokba különítette őket.

Megoldás…?

Látható, hogy a kérdés egyre erősebb indulatokat gerjeszt. A hollandiai muzulmán közösség, a francia zsidóság vagy az németországi arab népesség (a sor természetesen folytatható) egyre több atrocitásnak van kitéve. Eközben a szélsőséges, idegengyűlölő politikai pártok megerősödnek, néhányan parlamenti szerephez is jutnak. Ezek egyike sem használ a kérdés megoldásának.

Persze a megoldást egyelőre senki sem látja. Ám arra fel kell készüljünk, hogy az Európai Unió tagjaként Magyarországon is meg fognak növekedni a bevándorlók által elkövetett különféle akciók. A Bazilika és a tévétorony csak a kezdet…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását