2024. május 17. - Paszkál

Nőttek a termelői árak az euróövezetben

Júniusban 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben, az éves szintű emelkedési ütem 3 százalék volt. A tényleges adat mind havi, mind éves tekintetben az elemzői várakozások alatt maradt.
2010. augusztus 3. kedd 11:52 - HírExtra
Az elemzők arra számítottak, hogy a termelői árak növekedése 0,4 százalék lesz az előző hónaphoz képest, amikor 0,3 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben 3,1 százalékos emelkedést vártak, ugyanannyit, mint májusban. A termelői inflációt leginkább az energiaárak gerjesztették, amelyek havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten 6 százalékkal nőttek júniusban.

Az energia- és az építőipari árak nélkül gyakorlatilag nem volt inflációs nyomás a termelői oldalról az év hatodik hónapjában: ezek nélkül havi szinten mindössze 0,1 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,9 százalék volt a termelői infláció.

A szakértők úgy vélik, hogy a szerény inflációs nyomás miatt az Európai Központi Bank (EKB) továbbra sem sieti el a kamatemelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását