2024. május 14. - Bonifác

Kóka megmondta a tutit

Az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy ne az adók emelésében, vagy a hiány növelésében gondolkozzon, hanem reformokban, az állami költségek csökkentésében, az adórendszer átalakításában. Ezt Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a párt országos tanácsának ül
2009. január 17. szombat 19:18 - Hírextra
Nem gondolkozunk áfa-emelésben, mert az áfa növelése drágítaná Magyarországon a különféle árucikkeket, és növelné az inflációt - válaszolta a frakcióvezető arra a kérdésre, hogy az adórendszeren belül milyen átcsoportosításokat tudna támogatni az SZDSZ. Hozzátette: ha nőne az infláció, és nem tartunk lépést egyéb alacsony inflációjú országokkal, az késleltetné az eurozónába való belépésünket.

Olyan gazdaságpolitikára van szükség,amely közelebb visz bennünket az euróhoz, és nem pedig távolít attól - fogalmazott a liberális politikus.

Kóka János leszögezte: Magyarországnak euróra, stabilitásra, növekedésre van szüksége, ehhez pedig reform, az adórendszer átalakítása és az állami költségek csökkentése kell.
Az SZDSZ-nek három javaslata van: az állami költségek csökkentése, a reformok be-, vagy újraindítása, az adórendszerben pedig az egyszerűsítést, a kisadók eltörlését szorgalmazza - mondta Kóka János.

Sokszor felmerült a jövedéki adó emelése, de ha olyan tételt emelünk, amelyet nem tudunk megfelelően ellenőrizni, akkor nő a feketekereskedelem; ha pedig az üzemanyagok adóját növeljük, akkor a versenyképességi kérdések kerülnek előtérbe, és nő az infláció - válaszolta kérdésre Kóka János.

Az MTI azon kérdésére, hogy elhibázottnak tartja-e a 2009-es költségvetést, a frakcióvezető azt mondta: az idei költségvetés megszületését megelőzően az SZDSZ benyújtott egy módosító csomagot, amely 100-150 milliárd forinttal vette volna vissza az állam kiadásait. Kóka János kiemelte: a szocialista kisebbségi kormány ezt a javaslatot visszautasította.

Ezt követő néhány napon belül a kormány olyan döntést hozott, amely 200 milliárd forinttal rövidítette meg a büdzsét; 120 milliárd forintot adott ki a kabinet a közszféra 13. havi bérének kompenzációjára, és 80 milliárd forintot terven felül, az év végi minisztériumi igények fedezésére - mondta Kóka János.

A liberális frakcióvezető szerint ez a 200 milliárd forint "fájóan hiányzik a költségvetésből", hiszen már tavaly sem volt túlzottan stabil a büdzsé 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számoló verziója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását