2024. május 19. - Ivó, Milán

Új zenekar, új koncertek

Új bandával indul koncertekre heteken belül John Mayall, a fehér blues fehér hajú királya. A turné több mint 30 helyszínt érint Amerikában és Európában. Mayall saját honlapján tette közzé a napokban, hogy a The New Bandként emlegetett együttesben Rocky At
2009. január 16. péntek 08:58 - Hírextra
John Mayall tavaly ősszel, 75. születésnapja táján, európai turnéját befejezve oszlatta fel együttesét, a korábban számos felállásban működő Bluesbreakerst. Akárcsak előző együttesében, az Új Bandában is amerikaiakkal vette körül magát Mayall, s a hírek szerint mindegyikük mestere a hangszerének.

A zenei honlapok szemérmesen hallgatnak a két gitáros életkoráról - csak sejteni lehet, hogy körülbelül húsz évvel lehetnek fiatalabbak a Főnöknél. Davenport, az egyedüli színesbőrű köztük, nem titkolja, hogy 47 esztendős.

A texasi Rocky Athast már 23 éves korában szűkebb hazája tíz legjobb gitárosa közé sorolták. A fiatalon elhunyt Stevie Ray Vaughan barátja, iskolatársa volt, de nemcsak miatta kötelezte el magát a texasi hagyományok mellett. Nagy kedvelője a múlt évben elhunyt Bo Diddley játékának, Jimi Hendrix, a Cream, a Beatles és Freddie King zenéjének, de nincs haragban a rockzenével sem.

Greg Rzab Illinois állam szülötte, ott is nőtt fel. Nem először tagja Mayall zenekarának. A fekete bluesóriások közül basszusgitározott Otis Rushsal, Willie Dixonnal, Albert Collinsszal, Luther Allisonnal és Buddy Guyjal. A Bluesbreakersszel a 80-as és 90-es évek fordulóján hozta össze a sors, s az év elején boldogan mondott igent egykori főnöke újabb felkérésének.

Jay Davenport Chicago környékén él és zenél. A dzsessz, a rhythm and blues, a blues egyaránt a vérében van. Olyan klasszisok mellett püfölt, mint Junior Wells, Pinetop Perkins, vagy Jimmie Johnson. Greg Rzabtól invitálta Mayall új zenekarához, s nem sokat kellett unszolni, hogy csatlakozzék.

Habár Mayall tavaly az írta honlapján, hogy jelentősen visszfogja a tempót a koncertek számát illetően, az eddigi tervek nem erre utalnak. Február 4-én Kaliforniában kezd, s május végéig több mint 30 alkalommal lép színpadra zenészeivel. Különösen az európai szakasz - ezen belül is a német-holland-belga sorozat - lesz erős májusban, szinte minden nap lesz egy buli. Az eredeti terv az volt, hogy fellép vele Charlie Musselwhite szájharmonika-virtuóz is, de nem tudni, hogy az új együttes megalakulásával is követi-e őket a klasszis herflis.

Budapesti fellépés egyelőre nem ígérkezik, de tavaly és tavalyelőtt is adott koncertet nálunk - igaz, akkor még a régiekkel.

Új lemezre a zenészek összerázódásig nyilván várni kell még.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását