2024. április 20. - Tivadar

Milliókkal verik át a kvízműsorok nyerteseit

A kereskedelmi tévécsatornák kvízműsoraiban a játékosok a sors kiszolgáltatottjai, hiszen nem csak a szerencsén múlik, hogy sok pénzt nyerjenek, hanem azért is, mert koránt sem biztos, hogy az összeget ki is fizetik.
2009. január 16. péntek 13:33 - Toportyán
Aki játékosként vesz részt egy ilyen műsorban több izgalomnak van kitéve, mint azt a néző gondolná – olvasható a pénteki Napi Ászban. Első körben egy válogatáson mennek át, hogy kameraérettek-e. Ez akár több fordulós is lehet. Csak ezután juthat el a játszani vágyó az adás felvételéig, ami előtt azért egy nagyon szigorú szerződést íratnak alá vele. Ez részben egy titoktartási nyilatkozat, melyben vállalja, hogy a szerződésről sem beszél. Emellett egy külön fejezet tartalmazza az esetleges kifizetés körüli mizériát. Ebben olyan feltételekkel, mint például: csak akkor fizetik ki a nyereményt, ha az adás műsorba is kerül. A szerződés szerint mindegy, hogy a csatorna dönt úgy, hogy nem adja le, vagy a játékos nem szeretné. Ilyen esetben elég súlyos kötbért kell kifizetnie, amely tartalmazza a műsorkészítés teljes költségét is.

A napilap megkeresésére egy játékos azt nyilatkozta, hogy mindkét kereskedelmi csatornával állt már szerződésben, és egyik műsorból győztesen távozott, de a csatorna mégsem fizetett.
Az RTL Klub kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az ő szerződésükben is van ilyen kitétel, de a Fogd a pénzt és fuss című műsorban a nyertesek megkapták a pénzt, hiába szűnt meg az adás.

A Tv2 szóvivője viszont visszafogottabban nyilatkozott ebben a kérdésben, ugyanis elmondása szerint a szerződés tartalmi részét ő nem ismeri, de a Cápák című produkció minden nyertesét kifizették. A többi műsorról nem beszélt.

Rózsa György, aki vezetett egy jó pár ilyen műsort elmondta, szomorú, hogy ilyen kitételek szerepelnek, de tudja, hogy az üzletben sokszor a kisbetűs részek adják a szerződés alapját.
Hosszú éveken keresztül vezetett kvízjátékot a közszolgálati érában, de nem emlékszik, hogy divat lett volna az ilyesmi, aki nyert az mindenképp megkapta a pénzt.

Elszomorítónak tartja, hogy a kereskedelmi csatornák feltételhez kötik a kifizetést, bár gazdasági szempontból van benne ráció. Ő maga a szerződések első oldalát el sem olvassa, mert a valóság az apró betűk között bujkál, bár az etika szerinte is megkívánná, hogy a szerződések negatív tartalmára fel kell hívni a figyelmet.
Forrás: hirextra/
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását