2024. május 2. - Zsigmond

Megemlékeztek a sortűzről

Városi gyásznapot tartottak Salgótarjánban szombaton az 1956. december 8-án eldördült sortűz áldozatainak emlékére; a megemlékezésen a főszónokként felkért Wittner Mária úgy fogalmazott: a sortüzes halált felváltotta a lopakodó halál, melyet most úgy hívn
2007. december 9. vasárnap 07:34 - Hírextra

Az egykori Vásártéren, a sortűz helyszínén rendezett gyászünnepségen az SZDSZ és az MSZP képviselői a Himnusz elhangzása után elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd elhagyták a teret, ezzel jelezve, hogy nem vállalnak közösséget Wittner Máriával, akinek '56-os múltja előtt fejet hajtanak, de mai tevékenységét elutasítják.

Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, 1956-os forradalmár beszédében sérelmezte, hogy az egykori, "tettüket meg nem bánó véres kezűeket" éppúgy kitüntetik "a módszerváltás utáni demokráciában", ahogyan a diktatúrában tették. "Így kaphatott kitüntetést a salgótarjáni sortűz egyik prominens ÁVH-s levezénylője, dr. Ladvánszky Károly, akinek 75. életévének betöltésekor Lamperth Mónika belügyminiszter adta át a kitüntetést. Életútjának érdeme 131 áldozat, nők, férfiak és gyerekek, 150 sebesült, s mindez csak Salgótarjánban" - mondta.

A képviselő szerint a sortüzeket "ímmel-ámmal tárgyalta a független bíróság, az eredmény majdnem a nullával egyenlő, az igazi főbűnösök kimaradtak a buliból".

"Ezért történhetett meg az, hogy a forradalom 50. évfordulóján, a nulla tolerancia nevében, úgy, mint régen, vérbe fojtották" - tette hozzá.

Az anyákat arra kérte, óvják gyermekeiket, mert, mint fogalmazott, a sortüzes halált felváltotta a lopakodó halál, melyet most úgy hívnak, reform.

Salgótarjánban 51 éve mintegy négyezer fős tömeg tüntetett a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadítását kérve. A békés tömegre szovjet katonák és karhatalmisták nyitottak tüzet. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata volt, és mintegy 80-an sebesültek meg. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.

Sulyok László, a Pofosz Nógrád megyei elnök-helyettese a gyásznapon azt mondta: 51 esztendő telt el a kettős sortűz óta, és már felejtenünk kellene, de azért sem lehet, mert "nem gondolhatjuk komolyan, hogy ami ma van, az a mi vágyott demokráciánk".

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere azt hangsúlyozta, hogy december 8-a annak mementója: nem engedhetjük meg még egyszer olyan hatalom működését, amely sárba tapossa a demokráciát, félelemben tart, besúgásra ösztönöz, elhallgatja az igazságot.

Beszédét azzal a gondolattal zárta: "ha nem is vagyunk egyvéleményűek, salgótarjániak maradunk azért mindnyájan, amit soha nem kellene elfelejtenünk".



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását