2024. április 29. - Péter

A parkolócég nem köteles kiadni az adatait

Másodfokon elvesztette a Centrum Parkoló Rendszer Kft-vel szemben indított perét a Lát-Kép Egyesület, amelyet azért indított, hogy a parkolótársaság adja ki neki a cég bevételeivel és azok felhasználásával kapcsolatos adatait.
2009. január 13. kedd 17:15 - Hírextra
A jogerős ítéletet kedden hozta a Fővárosi Bíróság tanácsa, amely azzal indokolta az ítéletét, hogy a Lát-Kép Egyesület eredeti megkeresése, amellyel a parkolótársasághoz fordult, túlságosan általános és pontatlanul volt megfogalmazva.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008 júniusában kötelezte arra az alperes Centrum Parkoló Rendszer Kft-t, hogy adja ki a gazdálkodásával kapcsolatos adatait a Lát-Kép Egyesületnek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet által képviselt civilek azért indítottak pert, mert 2007 februárjában hiába kérdeztek rá a parkolótársaságnál bizonyos, szerintük közérdekűnek minősülő adatokra, a kft. nem válaszolt nekik.

Az egyesület arra volt kíváncsi, hogy évenkénti bontásban mennyi volt a cég bevétele, ebből mennyit fordított fejlesztésre és személyi kiadásokra, továbbá mennyi pénzt juttatott a cég bevételeiből a parkolási területek tulajdonosainak, azaz a kerületi önkormányzatoknak. Az elsőfokú ítélet ellen a cég akkor fellebbezett.

A felperes egyesületnek az volt a célja, hogy áttekintse Budapest parkolási helyzetét, és megtudja mi lesz annak a pénznek a sorsa, amely a parkolóautomatákba kerül. A civilek szerint a cég koncesszióköteles tevékenységet folytat, ezért a kért adatok közérdekűnek minősülnek. Ezzel az elsőfokú bíróság is egyetértett.

Azonban az alperes szerint nem ő rendelkezik azokkal az adatokkal amelyre az egyesület kíváncsi. Ő ugyanis csak az üzemeltetésre létrejött céltársaság, amely nem azonos az önkormányzattal elszámolási viszonyban álló Centrum Parkoló Kft-vel.

A cég ügyvédei szerint a társaság gazdálkodásával kapcsolatos adatai egyébként nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti a nyilvántartásokban. Ennek bizonyítására a keddi tárgyalás előtti napon benyújtottak a bírósághoz egy vaskos dokumentumhalmazt, amelyben a cég gazdálkodására vonatkozó adatok is szerepeltek. Ezeket a dokumentumokat a felperes ügyvédje csak a keddi tárgyaláson vehette át. Mint mondta: ha abban valóban szerepelnek az egyesület által kért adatok, akkor az alperes ezzel teljesíteni látszik a keresetet, de fenntartotta azt, mivel a iratok per során történő csatolása nem tekinthető adatközlésnek.

A bíróság az indokolásában kitért arra, hogy nem vitatja a közvélemény tájékozódásához való jogát, de a felperes egyrészt nem bizonyította, hogy a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-nek léteznének-e egyáltalán olyan adatai, amelyeket az egyesület kért, valamint az eredeti kérés is túl általánosan volt megfogalmazva.

Végül a hétfőn benyújtott dokumentumnak köszönhetően az egyesület az ítélet ellenére hozzájuthatott egyes információkhoz, amelyet maga a kft. bocsátott rendelkezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását