2024. április 26. - Ervin

Még mindig kapható a hamis bankjegy

Kínai internetes oldalakon továbbra is kapható a jó minőségű hamisított 100 jüanos bankjegy, jóllehet a készpénzforgalomban csúcsidőszaknak számító holdújévhez közeledve a káros weboldalak ellen már nagyszabású kampányt indítottak a kínai hatóságok.
2009. január 15. csütörtök 20:45 - Hírextra
A dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban található online árusok hirdetései szerint a biztonsági fémszálat és vízjelet tartalmazó hamisítványok a régebbi hamispénzdetektorokat is becsapják, ezért vásárláshoz és szerencsejátékhoz ideális megoldás.

Az érdeklődők a vásárlás előtt megtekinthetik a bankjegyeket, az eladók pedig garanciát is vállalnak arra az esetre, ha mégsem sikerülne elpasszolni a hamisítványokat.

Az újabb hirdetésekben már arra is felhívják a figyelmet, hogy a "HD" és a "HB" kezdetű sorozatszámmal ellátott bankókat már nem árulják, mert ezekre már a sajtóhírek alapján felfigyeltek az emberek.

Az egyik sencseni (Shenzhen) árus azt állítja, hogy csak "eredeti, külföldi technológiával, Tajvanon gyártott" bankjegyeket szállít. De figyelmeztetnek arra is, hogy a hamis pénz banki tranzakciókra nem alkalmas, ugyanis ezeket a gyakorlott szemű pénztárosok könnyebben kiszúrják.

"Kétségkívül nem árulnánk hamis bankjegyeket, ha a számláinkra a bankokban mi is befizethetnénk" - írta az egyik kantoni (Guangzhou) nagykereskedő.

Kuangtung többek között arról is közismert, hogy az ázsiai ország hamis pénzeinek 90 százaléka itt készül, jóllehet a jelenleg forgalomban lévő, jó minőségű 100 jüanosok tajvani forrásból származnak. A nagy tételben hamisító bandát a rendőrség tavaly októberben leplezte le, a házkutatás során 100 millió jüan (3,1 milliárd forint) értékben találtak hamis bankjegyeket.

A kuangtungi rendőrség szerint 2005 és 2009 között több mint 1,7 milliárd jüan (313 milliárd forint) értékben foglaltak le hamis bankjegyeket. A kínai szárazföldi pénzintézetek szerint ebben az időszakban a teljes mennyiség 80 százalékát találhatták meg.

Kínában a piros színű százjüanos - ami megközelítőleg 3100 forintot ér - a legnagyobb címletű fizetőeszköz. Az interneten árult hamis bankjegyekért 15-18 jüant kérnek, de a nagy tételben vásárlók jelentős kedvezményekhez juthatnak.

A Kínai Népi Bank a régebbi típusú hamispénzdetektorok frissítésére tavaly októberben hívta fel a pénzintézetek figyelmét, a hét elején pedig egy táblázatot is kiadott, amelyben ismertetik a hamis bankjegyek kiszűrését segítő 13 ismertetőjegyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását