2024. március 29. - Auguszta

A magyarok fele nem fogyaszt alkoholt

Míg az európaiak egyharmada állítja, hogy sohasem iszik alkoholt, addig a magyarok 44 százaléka vallja ugyanezt - derül ki a GfK Csoport 2008 őszén végzett, alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből.
2009. január 15. csütörtök 17:37 - Hírextra
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredmények szerint honfitársaink egy része azért mellőzi az alkoholfogyasztást, mert saját egészségét félti, de akadnak olyanok is, akik személyes kapcsolataik megromlásától tartanak. Leginkább azonban az italozás költségvonzata aggasztja a magyarokat - állapítja meg a Wall Street Journal Europe megbízásából készített felmérés.

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek további 45 százaléka hetente, vagy ennél ritkábban iszik alkoholt. A GfK kutatói szerint a magyarok feltehetően a valósnál kedvezőbb képet kívántak festeni magukról azáltal, hogy a ritkán vagy az egyáltalán nem ivók körébe sorolták magukat.

A nők körében számottevően magasabb (59 százalék) az elutasítók aránya, mint a férfiaknál (28 százalék). Az életkor szerinti csoportosítás alapján elmondható, hogy a nemzetközi trenddel ellentétben Magyarországon elsősorban a fiatal felnőttek állították, hogy sosem isznak alkoholt, az idősebb korosztály tagjai pedig a "ritkábban, mint hetente" kategóriába sorolták magukat.

A kedvelt italok tekintetében Európa egészét vizsgálva nincs igazán különbség a sör- illetve a borkedvelők aránya között, viszont Nyugat- és Kelet-Európa között számottevő az eltérés.
Olaszországban, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban a bor győzött a sörrel szemben, míg a spanyolok, portugálok, és nem meglepő módon a németek a sörivó nemzetek közé tartoznak, ahogyan az eredmények tanúsága szerint mi, magyarok is.

Magyarországon a megkérdezettek közel fele, 45 százaléka inkább a sört, 35 százaléka a bort választja. A fiatal felnőttek körében népszerűbb a sör, míg a bor és a pezsgő inkább az idősebb korosztály kedvelt itala.

Az Európán kívüli országokban nagyobb népszerűségnek örvendenek az égetett szeszesitalok, különösen Oroszországban, ahol tízből hárman leginkább ezt a szeszesitalfajtát részesítik előnyben.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatást vált ki az alkohol elfogyasztása, az európai válaszadók harmada úgy nyilatkozott, hogy az egyáltalán nincs hatással rá. Ezzel szemben a magyarok egyharmada viccesebbnek, 28 százaléka barátságosabbnak, egyötöde inkább fáradtabbnak érzi magát az alkoholfogyasztást követően - olvasható a GfK közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását