2024. április 28. - Valéria

10 éves az állatvédelmi törvény

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 1998. március 14-én fogadta el az Országgyűlés az Állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt. Az elmúlt időszakot értékelték azon a sajtótájékoztatón, amelyet a MÚOSZ Állatvédő Szakosztálya szervezett.
2008. március 7. péntek 13:27 - Hírextra

Elhangzott, hogy a legnagyobb gondot továbbra is az úgynevezett társállatok problémája jelenti. Óriási méretű a kóbor kutyák, macskák száma, nem történt előrelépés ebben az ügyben. A menhelyek zsúfolásig megteltek, és az állatvédelem képtelen eltartani a több tízezres nagyságú kóbor állatok sokaságát. Bevételi forrásuk csak az állatbarát állampolgárok adománya. Mára eljutottunk odáig, hogy több vidéki menhelyen éheznek az állatok, pénz és megfelelő felvilágosító kampány híján az ivartalanítások sem megoldottak, a zsúfoltság következtében pedig néhány menhelyen katasztrofális állapotok uralkodnak. A gyepmesteri telepek állapotáról nem is beszélve… A mai napig léteznek olyan gyepmesteri telepek, ahol semmibe veszik az előírásokat. Az állatokat elképesztő körülmények között tartják, és a telepre senki nem teheti be a lábát. Nincs nyitvatartási idő, nincs nyilvános nyilvántartás, ám altatások annál nagyobb számban. A chip, vagy más egyedi azonosító hiányában pedig teljesen végrehajthatatlanok az állataikat elhagyók felelősségre vonása.

A gátlástalan, törzskönyv nélküli szaporítás miatt ijesztően megnövekedett a fajta tiszta kutyák kóbor, kidobott egyedeinek is a száma. A kutyagyárak virágoznak, ám az eladhatatlan kutyák tömkelege az állatvédelemre marad. Sok szaporító tevékenysége, illetve a nem kívánt családi szaporulat eredményeként évente több száz fajta tiszta kutya is a gyepmesteri telepeken fejezi be az életét. Ezek a kutyák nem másért, mint az emberi kapzsiság végeredményeként jönnek a világra – szemben a keverék kutyák vétlen szaporulataival. Így történt, hogy tíz évvel az ávt elfogadása után Magyarország egy új fogalommal ismerkedhet: a fajtamentő állatvédők fogalmával. A legégetőbb helyzet a világ, és egyben Magyarország legnépszerűbb kutyafajtája, a német juhászkutyák esetében van.

A frissen alakult német juhászkutya mentők csak az utóbbi időszakban 87 pusztulásra ítélt kutyát mentett meg a gyepmesteri telepekről, ám jóval több a mentésre váró német juhászkutyák száma. A 24. órában járunk hát, hogy az illetékes minisztérium részéről is lépések történjenek! Óriási szükség lenne az évek óta emlegetett állatvédelmi hozzájárulás bevezetésére, az ivartalanítás támogatására és propagálására, a chipezés kötelezővé tételére, valamint a törzskönyv nélküli, gátlástalan szaporítás megállítására! Csak ezeknek a lépéseknek a megtételével lehet eredményeket elérni a magyar állatvédelemben.

MÚOSZ Állatvédő Szakosztálya

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását