2024. május 17. - Paszkál

Kormányrendelet miatt csökkenhet rengeteg ingatlanár

Harrach Péter (KDNP) arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett nagyvízi mederről, vagyis az árterületekről szóló 2006-os határozatát. A KDNP alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha ezt nem teszik meg, akkor elképzelhető,
2009. január 14. szerda 14:43 - Hírextra
A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, hogy az "ügyefogyott kormányzásnak újabb százezer áldozata van", mert ennyi ingatlan érintett abban, hogy a hatóságok egy 2006-os kormányrendelet nyomán árvízzel sújtott területre jegyzik majd be azokat. Közölte, hogy ez értékcsökkenést von maga után, miközben az ingatlanokra nem lehet biztosítást kötni, és az önkormányzatok sem hajthatnak végre fejlesztéseket ezeken a területeken.

Harrach Péter - aki egyben az Országgyűlés alelnöke is - felolvasta Szob önkormányzatának levelét, amely szerint a nagyvízi meder kijelölése a város beépített, lakott területének mintegy egyharmadát érinti, amivel aránytalan mértékben csökkennek a fejlődési és fejlesztési lehetőségeket, miközben gyakorlatilag lehetetlenné válik bármilyen állami támogatásra történő pályázat benyújtása.
Úgy fogalmazott, hogy Szobon az esetek negyven százalékában olyan területeket soroltak fel, "amelyeken emberemlékezet óta nem jelent meg a Duna vize".

A KDNP alelnöke elmondta, hogy az 1995-ben született vízügyi törvényt néhány ponton valóban módosítani kell, de a 2006-os kormányrendelet nincs összhangban a törvénnyel. Példaként említette, hogy a két jogszabályban eltér a nagyvízi meder definíciója is, és a kormányrendelet erős szigorítást jelent a korábbiakhoz képest. Hozzátette, hogy az árvízvédelem nem indokolja ezt a fajta szigorítást.
Harrach Péter szerint az ügyben az jelentene megoldást, ha a kormányrendeletet visszavonnák, és egy újat, a törvénnyel összhangban levőt alkotnának.

Megjegyezte, hogy a kormányrendeletről a problémában érintett ellenzéki és kormánypárti képviselők egyformán gondolkodnak. Arra készülnek, hogy egy országgyűlési határozati javaslattal a rendelet visszavonására szólítják fel a kormányt - tette hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy egy keddi, sződligeti fórumon a szocialista Bóth János, Vác polgármestere is jelezte, hogy levélben kéri a rendelet visszavonását.
Kérdésre válaszolva azt mondta, azért most lépnek az ügyben, mert a hatóság most akarja végrehajtatni a rendeletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását