2024. április 23. - Béla

"Jelentős a Jobbik támogatottsága"

A sikerünknek az elmúlt évek szisztematikus építkezése az alapja. Az emberek egyre kevésbé hiszik el, amit mások mondanak rólunk, s egyre többen gondolják azt, hogy igenis szükség van egy nemzeti pártra a magyar parlamentben, vagy akár a magyar kormányban
2009. január 13. kedd 18:05 - Kőrösi Viktor Dávid
Hogyan értékeli a ferencvárosi időközi választások eredményét?

Átütő sikernek értékelem, mert bebizonyítottuk, hogy a közvélemény-kutatások alulmérnek minket, s a Jobbik valójában a harmadik erő ma Magyarországon. Ezen túl külön öröm volt, s ezt vállaljuk, hogy az SZDSZ rosszul szerepelt. Amennyiben a liberális-fellegvárnak minősülő Ferencvárosban csak ennyire voltak képesek, gondoljuk el, mennyire gyengék lehetnek a vidéki megyékben, különösen Kelet-Magyarországon.

A középtávú jövőt illetően a választási eredmény azt mutatta meg, hogy háromféle alternatíva közül lehet választani. Van az MSZP által képviselt posztkommunista-kapitalista hibrid, van a jelenlegi ellenzék által képviselt polgári-liberális irányzat, s most már végre létezik egy nemzeti alternatíva, amelyet a Jobbik képvisel. A jövő belpolitikáját ez a három alternatíva fogja dominálni.

Magasabb részvételi arány esetén is tudja ezt az arányt produkálni a radikális jobboldal? A két hét múlva esedékes második fordulóra milyen tartalékai vannak a Jobbiknak?

Egy dolog biztos: az urnához járuló választópolgárok 8,5 százaléka a Jobbikot támogatta. Azt azonban nem tudjuk, hogy akik nem szavaztak, valójában miért nem tették: a rossz idő, a hideg, a szmogriadó, esetleg a kiábrándultság miatt. Azt is csak találgatni lehet, hogy ezen választók között mely pártoknak mekkora tartalékai vannak, azonban meg vagyok győződve arról, hogy jelentős azok aránya, akikre a Jobbik számíthat.

Nekünk egyelőre saját magunk és a programunk megismertetésével kell törődnünk. Amennyiben ez sikerül – s jelenleg nagyon így tűnik –, s egyre többen ismernek meg minket, akkor egyre nagyobbak lesznek a tartalékaink is. Azok az emberek, akik elfordultak a politikától könnyebben fogják megtalálni maguknak a Jobbikot, mint a saját korábbi pártjukat.

Minek köszönhető a 8,5 százalékos eredmény? Annak például, hogy a Jobbikon és az MSZP-n kívül mindenki másra rávetült a csalás valamilyen fajta gyanúja, vagy annak, hogy a választók egy része alternatívaként számol a radikális jobboldallal?

Szerintem a választás körüli botrányok a Jobbik szavazótáborát nem növelték. A mi szavazóink igen tudatosak – azt azonban el tudom képzelni, hogy más pártok szavazóit kiábrándította, s így távol tartotta őket az urnáktól. A Jobbik e nélkül a botrány nélkül is ezt az eredményt érte volna el. A mi sikerünknek az elmúlt évek szisztematikus építkezése az alapja. Az emberek egyre kevésbé hiszik el amit mások mondanak rólunk, s egyre többen gondolják azt, hogy igenis szükség van egy nemzeti pártra a magyar parlamentben, vagy akár a magyar kormányban.

Egy elemző szájából lehetett hallani, hogy amíg az SZDSZ-nek az 5 százalék megugrására kell koncentrálnia, addig a Jobbik már a programadásra figyelhet. Hogyan állnak a programadással?

A programadás lázas készülődéssel folyik, terveink szerint március 15-én fogunk az európai parlamenti választásokra előállni a programunkkal. Nagyon komoly meglepetéseket nem kell várni, a mi politikánk kiszámítható politika. Nem kell tartani attól, hogy a Jobbik hirtelen köpönyeget vált, az nem a mi stílusunk.

Mi mindig azt tartjuk szem előtt, hogy mi a magyar nemzet, mi a magyar emberek érdeke, s ennek alapján fogalmazzuk meg a szakmai megoldási javaslatainkat. Olyan szakmai programmal szeretnénk előállni az európai parlamenti választásokra, amely bebizonyítja azt, hogy a nemzeti politika képes alternatívát adni, s van kormányzati, államigazgatási kompetenciája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását