2024. április 20. - Tivadar

Csak óvatosan! Ónos eső várható

A rendőrség fokozott óvatosságra és lassú közlekedésre hív fel annak kapcsán, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda hajnalban jégpáncél boríthatja majd az utakat az ország nagy részén.
2009. január 13. kedd 18:02 - Hírextra
Kiss Csaba, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezető-elnöke az MTI-nek kedden elmondta: azt tanácsolják az autósoknak, hogy ha a szerda reggel jégpáncél fedi az utakat, akkor semmi esetre se induljanak el és mindenképpen várják meg, amíg az út kezelője járhatóvá teszi az utakat.

Hozzátette: ha a jég elolvad, akkor is fokozott óvatossággal közlekedjenek. Akit pedig útközben ér az ónos eső, lehetőség szerint 10-20 kilométeres óránkénti sebességgel haladva próbáljon meg elérni egy biztonságos helyet és várja meg útviszonyok javulását.

A jégpáncél azért veszélyes, mert ha a járművezető az indokoltnál gyorsabban hajt be egy kanyarba, "állóra fékezheti" a négy kereket, a kocsi pedig ilyenkor megcsúszik a jégen, irányíthatatlanná válik és könnyen baleset lehet a figyelmetlenségből.

Az elmúlt napokban a legtöbb halálos baleset azért következett be, mert a járművezető nem a helyes sebességgel hajtott be a kanyarba, ahol - kellő rutin, tudás hiányában - már nem tudott korrigálni, nem tudta a megfelelő íven tartani a gépkocsit és átcsúszott a szemközti sávba, ahol összeütközött az ott szabályosan közlekedő másik járművel - magyarázta.

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezetője azt tanácsolta, hogy az útra kelők szerdán a megszokottnál korábban induljanak el, szánjanak elég időt a közlekedésre. Emellett nagyon fontos - mondta Kiss Csaba -, hogy az autóvezetők ne csak a szélvédőt, de a gépkocsi oldalsó és hátsó ablakait is tisztítsák le indulás előtt, hogy semmi ne akadályozza a tájékozódásukat.

Kiss Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedniük a jeges, csúszós utakon; a rendőrség azt kéri, hogy akinek nem muszáj, az ne induljon szerdán útnak, mert az életkortól függetlenül ilyenkor sokkal nagyobb az elesés veszélye. Megjegyezte: ilyen időjárásban a kerékpárok közlekedése szinte lehetetlen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását