2024. április 27. - Zita

A lényeg a fantázia

Holland, francia, japán, angol, olasz és német designerekből, divattervezőkből álló csapat álmodta meg a 2009/2010-es európai lakástextília-irányzatokat. A lényeg a fantázia: egy hagyományosnak tűnő kelmét is be lehet sorolni valamelyik merész nevet visel
2009. január 11. vasárnap 13:04 - Hírextra
Áttört, redőzött, rakott, rojtozott, pliszírozott felületek, levegős organzák, pasztell árnyalatok jellemzik a Heimtextil divatparádén látott irányzatok közül az elsőt, amelynek az Illusionist (A varázsló) nevet kapta - számol be róla a DivatMarketing című magyar szakmai magazin.

Finom kézi megmunkálás, art decós és szecessziós részletek, műszőrmék, gyöngyözött, értékes kelmék, valamint a luxus arany, smaragdzöld és lila adja a Time Traveller (Időutazó) stílus főbb tulajdonságait. Az ilyen lakástextíliák főleg a nőies lakásokba valók.

Férfias irányzat az Alchimist (Alkimista). Ez kiderül uralkodó színeiből - szürke, sötétkék, fekete, arany, ezüst - is. Kövek, fémek, éles szögek, szigorú formák és újszerű szövésminták jellemzik ezeket az anyagokat.

A Fortune Teller (Jövendőmondó) trendet a folklór és az etnó inspirálta. Kék, piros, narancs, pink, foltvarrott vagy műanyagok, virágminták, farmer és kötött anyagok teszik bohókássá, fiatalossá.
A Witchcraft (Boszorkányság) fantázianevű kelmecsoport a természetet utánzó struktúrákról ismerszik meg. Állatszőr-imitációk, csupa újrahasznosított vagy annak tűnő textília, legalábbis ezt sejtetik a furcsa struktúrájú, szinte dupla rétegű anyagok, amelyek extravagáns, nagyon modern otthonokban érvényesülnek igazán.

Az Enchanted (Elbűvölő) trend a Jövendőmondó irányzat rokona, továbbvitele, harsány, neonos színek, műanyagok, "kozmikus káosz" jellemzi, ahogyan az a frankfurti Heimtextil kiállításon bemutatott kollekciók szakmai ismertetéséből kiderül.

Bár a lakástextilek piacán is évről-évre új trendet alkotnak a tervezők (ez tartja élénken a keresletet), a hétköznapok lakásaiban - legalábbis Magyarországon - ilyen gyorsan nem változnak a kelmék. A divat módosulásai inkább 5-10-20 évenként ismerhetők fel - először a bútorokról és más használati tárgyakról, és csak utána tűnnek fel a korra jellemző textíliák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását