2024. május 16. - Mózes, Botond

Ünnepeltek a cukorbetegek

Cukorbeteg gyermekek és szüleik együtt ünnepelték az országos gyermekdiabéteszes napot szombaton Győrött.
2009. január 10. szombat 20:01 - Hírextra

Január 11-én tudománytörténeti jelentőségű eseményről - ahogy az érintettek mondják, csodáról - emlékeznek meg: 1922-ben ezen a napon Kanadában adták be először az inzulint, és mentették meg ezzel az életét egy halálosan beteg fiúnak. Azóta milliók köszönhetik életüket a XX. század egyik legnagyobb tudományos felfedezésének - mondta Niederland Tamás, a Magyar Gyermekdiabetes Társaság főtitkára az MTI érdeklődésére.

Az országos gyermekdiabéteszes napot az idén negyedszer ünneplik Magyarországon. Győr ezúttal először adott otthont az egész napos programnak, amelyre az ország minden részéből érkeztek cukorbeteg gyerekek és fiatalok 4 évestől 20 évesig. A kisebbek játszóházban szórakoztak, míg szüleik életvezetési tanácsokat kaptak, a nagyobbak pedig sikeres sportolókkal beszélgettek és zenés irodalmi műsort hallgattak.

A közös élmények, egymás történetének megismerése segíti a gyerekeket a betegség kezelésében, bátorítást ad nekik a mindennapokban - summázta a rendezvény jelentőségét a főorvos.
Niederland Tamás szólt arról is, hogy a gyerekkori cukorbetegség kezelése komplex, igazi csapatmunkát igénylő feladat, amelybe maximálisan be kell vonni a családot, a testvéreket, idősebb gyerekeknél a barátokat, barátnőket, mert csak így lehet eredményt elérni. Nincs még egy olyan krónikus betegség a gyerekkorban, amely ekkora odafigyelést igényel - hangoztatta. Azért kell a társadalom figyelmét is felhívni arra, hogy minél nagyobb segítséget kapjanak az érintett családok, hogy ne legyen probléma egyebek között a cukorbeteg gyerekek óvodai, iskolai elhelyezése. Ezen a téren van tennivaló, hiszen jelenleg különösen az óvodai elhelyezés jelenthet tortúrát a családoknak - hangoztatta.

A főorvos szerint Magyarország lépést tart a világgal a cukorbetegség kezelésében. Ezt bizonyítja, hogy 1922 januárja után másfél évvel Magyarországon, a Korányi klinikán már használták az inzulint. Akkoriban ez fantasztikus eredmény volt. Napjainkban is rendelkezésre áll a legkorszerűbb segédeszköz, a vércukrot is mérő inzulinpumpa. Érdekesség, hogy utóbbit Magyarországon 2006-ban vezették be, hamarabb, mint a gyártó országban, az Egyesült Államokban - mondta a főorvos. Az egymillió forint körüli összegbe kerülő eszköz árának kilencven százalékát, meghatározott szakmai szempontok teljesülése esetén, az egészségbiztosítás támogatja - fűzte hozzá.

Az egyes típusú - gyermekkorban megjelenő - cukorbetegség világszerte 450 ezer gyereket érint, Magyarországon pedig csaknem háromezret.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását