2024. május 20. - Bernát, Felícia

Textilművészek remekeltek

A szombathelyi textilművészeti triennálé anyagából mintegy száz munkát, köztük faliképeket, öltözékeket és miniatűr textileket láthat a közönség az Iparművészeti Múzeum legújabb kiállításán, amely csütörtökön nyílt meg a múzeum épületének 111. születésnap
2007. október 25. csütörtök 22:23 - Hírextra

T. Doromby Mária, a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Textil szakosztályának elnöke a megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2006-os szombathelyi textilművészeti triennálén bemutatott több mint 300 munkából mintegy száz szerepel az Iparművészeti Múzeumban látható kiállításon.

Mint fogalmazott, a textilművészet sokszínű, sokrétű művészeti ág. Ezt a sokszínűséget tükrözi a múzeumban látható kollekció, amely festett, szövött, varrott, hímzett faliképeket, kárpitokat, öltözékeket, öltözék kiegészítőket, miniatűrtextileket egyaránt felvonultat.

A hagyományok szerint egy központi téma köré szerveződik a tárlat, a második textilművészeti triennálé témája a kontaktus volt. A bemutatott művek ezt a fogalmat járják körül.

Az Iparművészeti Múzeumban a közönség megtekintheti a díjazottak munkáit is, így látható a triennálé fődíjasának, Gink Juditnak "A rose is a rose is a rose is a rose..." című, dróthajlítással képzett, térbe állított alkotásának egy részlete.

A munkák között szerepel Zelenák Katalin gazdag színvilágú, "Káprázat" című faliképe, amely tradicionális gobelin technikával készült. Emellett látható Vigh Krisztina "Deviáció" című munkája, amelynek szövött, kollázsolt szalagjain a spirituális hagyományok nyomait fedezheti fel a néző.
A textil design kategória díjazott alkotásai között szerepel Fehér Beatrix ruhakollekciója, amelyen a városi architektúra elemei jelennek meg. A miniatűrtextilek között látható Csertő Rita kenderkócból, ragasztással készült, talpakat formázó szobra.

T. Doromby Mária elmondta, hogy a Kulturális Alapítvány a Textilművészekért kuratóriuma 2000-ben alapította "Az év textilművésze" díjat, amelyet idén a 2006. évi kiállításokat mérlegelve, a Fészek Galériában rendezett tárlatáért Nagy Judit textilművésznek adományoznak.

Az elismerést az ünnepélyes megnyitón adta át a Munkácsy-díjas kárpitművésznek Sárváry Katalin textilművész, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 37 éves múltra visszatekintő szombathelyi textilművészeti seregszemle keretében eleinte két, jelenleg három évente mutatkoznak be a fal- és tértextil, a textil design, a miniatűrtextil, a szalag- és a zászlókészítés magyar és nemzetközi mesterei.

Az Iparművészeti Múzeumban 2004-ben láthatott a közönség először válogatást a textiltriennálé anyagából. A mostani, november 25-ig látható kiállítás a magyar művészek munkáiból nyújt válogatást.

Az Iparművészeti Múzeumot, amely Lechner Ödön tervei alapján épült, éppen 111 éve, 1896. október 25-én adta át Ferenc József a közönségnek a millenniumi ünnepségsorozat záró eseményeként. Az évfordulót meghosszabbított nyitva tartással, ingyenes belépéssel és különleges programokkal ünnepelte csütörtökön a múzeum.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását