2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szemérmetlen tangóra készül Bánsági

Ifjakat csábít a nyári éjben, mégis mindig magányos. Persze csak a Hunyadi Sándor novellájából készült darabban, mert egyébként Bánsági Ildikó számára ez a nyár a közös munkáról, s már az ősszel induló új szezon bemutatóiról szól.
2008. július 9. szerda 09:49 - Hírextra
"Szivarfüst és pompás feketekávé-illat járta át a csillagos júliusi estét". Ezzel a mondattal kezdődik Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című novellája, amelyből vígjáték is készült. Női főszerepét, Berenicét Bánsági Ildikó alakítja az idei Gyulai Várszínház július 29-ére tervezett bemutatóján.

- Nagyon megszerettem ezt a szerepet - vallja a Jászai Mari- (1981), Erzsébet- (1987) és Kossuth-díjas (1996) művésznő. - Remélem, Budapesten is megy majd ősszel. Berenice azért is izgalmas számomra, mert egy magam korú nőre íródott, aki korán megözvegyült, gazdag, akinek még a retikülje is gyémántból van, de valahogy nem jött össze életében semmi, ami igazi. Nincsenek gyerekei, kihalt körülötte a korosztálya és keresi a helyét, a kapcsolatait. Tangózni, sőt: csókolózni tanít fiatalokat, miközben szerelmi válságot él át.

- Ezért vesz ön most táncórákat?

- Bizony, mert egy szemérmetlen tangóra készülünk. Korom ellenére olyan szenvedélyesen kell tangóznom a vőlegénnyel, hogy a jegyespár ifjú hölgytagja megsértődjék és elhagyja a termet.

- Anélkül, hogy lelőnénk a poént, mit mondhat el még Berenicéről?

- Nagy akaratú volt világéletében, ennek ellenére sérülékeny maradt. Beleszeret egy nála sokkal fiatalabb fiúba, s ezáltal megalázó helyzetekbe keveredik. A bársonyos, nyári éjszaka mindenkit szerelemre csábít. Nagyon sok fájdalom van ebben a nőben, de én az igazságait is meg szeretném találni. Tönkretesz egy csomó dolgot maga körül, kegyetlenül megbánt embereket, miközben magányos és szenved.

- A július tehát a próbáké, a táncóráké, és a hó végén az előadásé. Pályatársai közül sokan inkább pihennek, feltöltik magukat az új szezonra...

- Nyári pihenés? Szerencsére, nemigen tudom, hogy mi az. Sokat dolgozom, de ez jó. A júliusi erős menet után augusztusban kezdődnek a darabfelújítások. Akármennyit is játszottunk már, az új évad előtt minden addig játszott művet elő kell vennünk. Ezt a Hunyady-darabot is, melyet az Új Színház a Gyulai Várszínházzal közösen állított színpadra Bezerédy Zoltán rendezésében, átvisszük a Paulay Ede utcába. Ősszel is lesz ott premierem, amelyre készülünk. De felkérést kaptam a Budapesti Kamaraszínháztól is, Nádas Péter Találkozás című darabjának főszerepére, amit a színmű 1985-ös bemutatóján Ruttkai Éva játszott, partnere akkor Hegedűs D. Géza volt. Máris nagy izgalommal várom a próbákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását