2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tájékoztató a Civil Jogász Bizottság körútjáról

2007. szeptember elejétől a Civil Jogász Bizottság aktívan folytatta körútját Magyarországon, az elszakított területeken, Európában, majd látogatást tett Észak-Amerikában is. A fórumok célja: a tavasszal meghirdetett hazai és nemzetközi civil hálózat mege
2007. december 10. hétfő 13:50 - Hírextra

bizottság megalakulása óta több mint száz lakossági fórumon ismertette tevékenységét. Kárpátalján, Erdélyben, és a Partiumon tartott előadásokon főleg fiatalok: főiskolai, egyetemi hallgatók vettek rész. A bizottság egyik tagja több alkalommal szólaltak fel az Erdélyi Ifjak szervezésében Tőkés László püspök úr mellett az általa támogatott ügyekben. Frankfurtban, Stuttgartban, Párizsban és Stockholmban a középkorosztály képviselte magát legnagyobb számban. A németországi előadások kapcsán, a 2006-os őszi tömeges rendőri brutalitásról a Frankfurter Allgemeine Zeitungban újságcikk jelent meg. Párizsban a CJB tagjai tárgyalásokat folytattak különböző emberi jogi szervezetek magas rangú képviselőivel. A Sans Frontier című lap cikksorozatot tervez a CJB tevékenységéről. A svédországi megjelenés kiváltotta a stockholmi közszolgálati televízió odafigyelését, és a szervezők felajánlották. egy januári sajtótájékoztató megszervezését.

Az Egyesült Államokba és Kanadába a magyar emigráció hívta meg a bizottság tagjait, de a téma már a körút során felkeltette a nem magyar származású emberi jogvédők érdeklődését. A látogatás New York-i ENSZ tárgyalásokkal kezdődött, melyek során megfogalmazódott az ENSZ-szel való együttműködés lehetősége. A San Diego-i, Los Angeles-i, New York-i, előadások nagy létszámú magyar közönség előtt, míg a Berkeley és Irvine Egyetem-i, valamint a washingtoni Kossuth-házban tartott fórumok már nyelvileg vegyes közönség előtt hangzottak el.

A kanadai Calgaryban és Torontóban magyar emigránsok, míg Ottawaban angol nyelven beszélő diákcsoport is érdeklődött a magyarországi emberi jogsértések iránt. Az előadások közönsége mind az Egyesült Államokban, mind Kanadában túlnyomó többségben a középkorú résztvevőkből állt. Szép számmal jelentek meg második generációs emigránsok is. Minden rendezvényt a helyi és országos sajtó figyelme kísért.

A látogatások eredménye, hogy a CJB könyv formájában is megjelent Jelentés-e, az áldozatok beszámolóit megörökítő, és a Siklósi Beatrix, Pesty László DVD-je, valamint a tagok által.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását