2024. április 19. - Emma

Gyurcsány két hetet ígért

A következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fent tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét - közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön. Hozzátette: jövő szerdán tárgyal a kormány azokról az eljárásokról, amelyekkel felkészül a krí
2009. január 8. csütörtök 15:23 - Hírextra
A kormányfő ezt megelőzően egyeztetett Molnár Csaba közlekedés, hírközlési és energiaügyi miniszterrel, Kiss Péter kancelláriaminiszterrel, Garamhegyi Ábel külgazdaságért felelős kormánybiztossal, Zsuga Jánossal, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójával és Horváth J. Ferenccel, a Magyar Energia Hivatal vezérigazgatójával.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: jövő szerdán tárgyal a kormány azokról az eljárásokról, amelyekkel felkészül a krízis esetleges elhúzódására. A kormány továbbra is fenntartja a szigorú kríziskontrollt, legfelsőbb szinten naponta konzultál a rendszerirányítás felelőseivel - mondta a miniszterelnök, aki kiemelte azt is, hogy "Ukrajna és Oroszország vitájában elég merevek az álláspontok".

A lakások és közüzemek fűtése nem kerülhet veszélybe, de ha három-négy hétnél tovább tart a két ország vitája, az okozhat problémát az ipari fogyasztóknak - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség újra a második kategóriájú gázkorlátozás bevezetésére, de ha úgy ítélik meg, ismét hozhatnak ilyen döntést. A jelenlegi ismeretek szerint három olyan ipari üzem függesztette fel a működését, amely az egyes kategóriába tartozik - jelentette be a miniszterelnök.

A szerdán működésbe helyezett energia-forródrótra 50 telefonhívás érkezett. Aki segítséget kért, egyedi döntéssel kapott is; döntően élelmiszer- és húsipari cégek éltek a lehetőséggel - mondta a kormányfő.

Jól vizsgázott Magyarország szerdán, a gázkrízis eddigi legnehezebb napján - fűzte hozzá.
Ezért köszönet jár elsősorban a családoknak és az embereknek, mert a szerdai felhívások eredményeképpen a magyar lakosság "minden bizonnyal lejjebb állította a termosztátokat, kevésbé fűtötte a lakásait, elmaradt a várt fogyasztási csúcs" - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar családok nagyjából 3 millió köbméter gázt takarítottak meg, ez megfelel Bosznia egynapos, illetve Szerbia félnapos gázfogyasztásának.

"Köszönöm azoknak, akik értették, hogy ebben a helyzetben a takarékosság, az önmérséklet nem egyszerűen spórolás, hanem bizonyos értelemben hazafias magatartás" - mondta a miniszterelnök.

A sikerhez hozzájárultak azok az áruházak is, amelyek visszavették a fűtésüket - tette hozzá a kormányfő, aki köszönenet mondott az elosztó-központokban és gáztározókban dolgozóknak is.
A gázszolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége azokkal a cégekkel szemben, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt - mondta Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva.

Hozzátette: legfontosabb feladatuk most az ország gázellátásának a biztosítása, de ha ez a probléma megoldódik, akkor utólag megvizsgálják, miben tudnak segíteni azoknak a cégeknek, amelyek a korlátozás miatt kárt szenvedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását