2024. május 3. - Tímea, Irma

Percről percre a gázkrízisről

Szükség esetén a rendszerirányító Földgázszállító Zrt. szerda reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután szerdán az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hí
2009. január 7. szerda 11:17 - Hírextra



13.45 Tabajdi javaslata

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót javasolt szerdán Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a gázválság megoldásának előmo-zdítása érdekében. "Az EU-27-ek együttes fellépése nem tűr halasztást, azonnali uniós intézkedésekre van szükség, egy rendkívüli uniós csúcstalálkozónak kell egyértelmű jelzést küldeni az orosz és ukrán partnerek felé, hogy ez a magatartás megengedhetetlen" - fogalmazott a politikus. Mint abból kiderül, a csúcstalálkozóra vonatkozó kezdeményezését az európai szocialisták szerdai frakcióülésén is megtette, és indítványára az EP szocialista frakciója határozati javaslatot terjeszt a jövő heti plenáris ülés elé a közös uniós fellépésről

12.55 Fokok és köbméterek

Egy Celisus-fok hőmérsékletváltozás napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli vagy csökkenti a lakossági, valamint a kommunális földgázfelhasználást - mondta Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szerdai ülésén. A két szegmens felhasználása most jóval 50 millió köbméter alatt van, míg a szerdai teljes országos fogyasztás várhatóan 64 millió köbméter lesz - mondta Zsuga János. Az MTI szakértőktől úgy értesült, hogy változatlan import- és időjárási helyzet esetén négy-öt hét után már a lakossági és a kommunális felhasználást is korlátozni kell.


12.45 Vizsgálják az alternatív lehetőségeket

A fővárosi önkormányzat minden intézményénél felmérik az alternatív energiaellátás lehetőségét, felkészülve egy esetleges gázkorlátozásra - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból.

A tájékoztatás szerint ez egyebek között azt jelenti, hogy a működés és az alapellátás biztosításáért megvizsgálják, az adott helyen, az egyedi felhasználási ponton indokolt-e a földgázfelhasználás, illetve, hogy mód van-e a gázszolgáltatás felfüggesztésére, más energiahordozóval való helyettesítésére. Ha erre lehetőség van, azonnal elrendelik a változtatást.

Horváth Éva, a városüzemeltetésért felelős Hagyó Miklós (MSZP) szóvivője megerősítette az MTI azon értesülését, hogy a főpolgármester-helyettes vasárnapig esedékes szabadságát megszakítva már keddtől hivatalában dolgozik a biztonságos gázellátással összefüggő kérdéseken. Ez ügyben a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésére tájékoztatót, intézkedési tervet nyújt be Hagyó Miklós - jegyezte meg a szóvivő.

A fővárosi önkormányzat intézményei az öt kategóriás kormányzati besorolási rendben az utolsó két kategóriába tartoznak. A főpolgármester-helyettes intézkedésére a hivatali ügyosztályvezetők felhívják az intézmények figyelmét az energia-, a földgáz-takarékosságra, fogyasztásuk csökkentésére, lehetőség esetén az önkorlátozásra.

12.35 a lehűlés növeli a gázfogyasztást

Egy Celisus-fok hőmérsékletváltozás napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli vagy csökkenti a lakossági, valamint a kommunális földgázfelhasználást - mondta Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai budapesti ülésén.

A két szegmens felhasználása most jóval 50 millió köbméter alatt van, míg a szerdai teljes országos fogyasztás várhatóan 64 millió köbméter lesz - mondta Zsuga János.

Az MTI szakértőktől úgy értesült, hogy változatlan import- és időjárási helyzet esetén négy-öt hét után már a lakossági és a kommunális felhasználást is korlátozni kell.

12.15 A lakossági fogyasztást nem lehet korlátozni

A lakossági és kommunális fogyasztást akkor sem kell korlátozni, ha esetleg heteken keresztül nem érkezik egyetlen köbméter import gáz sem Magyarországra - mondta Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerdán, a külügyi bizottság ülésén.

Hozzátette: ez a két szegmens jóval 50 millió köbméter alatt fogyaszt a jelenlegi időjárási viszonyok között, miközben a tárolókból naponta több mint 51 millió köbméter gáz vehető ki, amihez még hozzájön a napi 8-9 millió köbméteres magyar kitermelés.


Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ehhez hozzátette, hogy a földgázrendszer, a tárolókból való kivét, a szállítás és a kitermelés most 100 százalékos kapacitással működik, ami azonban csak két-három hétig tartható fenn, s bármilyen probléma esetén bármikor csökkenhet a rendszer kapacitása.

Hernádi Zsolt úgy vélte, a magyar ellátás most soha nem látott veszélynek van kitéve, s mindenkinek a felelőssége, hogy mennyi gázt fogyaszt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását