2024. május 4. - Mónika, Flórián

Percről percre a gázkrízisről

Szükség esetén a rendszerirányító Földgázszállító Zrt. szerda reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután szerdán az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hí
2009. január 7. szerda 11:17 - Hírextra



14.00 Mindenki spóroljon a gázzal

A magyar gázellátás soha nem látott veszélynek van kitéve, s mindenkinek felelőssége, hogy mennyi gázt fogyaszt - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten, az Országgyűlés külügyi bizottsága ülésén.

Hozzátette, hogy a földgázrendszer, a tárolókból való kivét, a szállítás és a kitermelés most 100 százalékos kapacitással működik, ami azonban csak két-három hétig tartható fenn, s bármilyen probléma esetén bármikor csökkenhet a rendszer kapacitása, illetve a felhasználható mennyiség.
Az ülésen Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, egy Celsius fok hőmérséklet-változás plusz-mínusz 1,5-2 millió köbméter eltérést jelent a lakossági és a kommunális felhasználásban. A két szegmens felhasználása ma naponta jóval 50 millió köbméter alatt van, míg a szerdai teljes országos fogyasztás várhatóan 64 millió köbméter lesz.

Zsuga János és Tótth András, az E.ON Földgáz Storage Zrt. szabályozási vezetője az ülésen úgy vélte, a lakossági és a kommunális fogyasztást akkor sem kell korlátozni, ha esetleg heteken keresztül nem érkezik egyetlen köbméter import gáz sem Magyarországra.

Az MTI viszont szakértőktől úgy értesült, hogy változatlan import és időjárási helyzet esetén 4-5 hét után már a lakossági és a kommunális felhasználást is korlátozni kell.

A szerdai országos fogyasztást több forrásból fedezik: az orosz import leállása miatt a magyar tározókból 51,5 millió köbmétert vesznek ki. Ehhez hozzájárul további 8 millió köbméter hazai kitermelés, továbbá a Baumgartennél becsatlakozó, kisebb részben nyugati gáz importjára is szolgáló HAG-vezetéken bejövő 1,5 millió köbméter, illetve a stratégiai tározókból kivett 3,6 millió köbméter gáz.

Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára a bizottsági ülésen bejelentette, hogy szükség esetén a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. szerda reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután szerdán az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet.

Ezt azonban az FGSZ csak akkor veszi igénybe, ha az egyes után a kettes korlátozási kategóriába tartozó felhasználók mennyiségi csökkentése után sem marad elegendő gáz - mondta Zsuga János.

Gordos Péter kifejtette, hogy a gázról olajfogyasztásra felkért áramtermelőknek a szükséges utánpótlásra többszázezer tonna stratégiai olajkészlet áll rendelkezésükre a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetségénél.

Szerdán Ausztria felől is csak a keddi 3 millió köbméteres mennyiség fele érkezik meg várhatóan, ez sem ukrán tranzit, hanem nyugati gáz - mondta Tótth András.Hozzátette, hogy a magyarországi tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő.
Hernádi Zsolt tájékoztatása szerint a magyar kitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, ám a Mol arra törekszik, hogy rövid időn belül 9 millió köbméterre növelje.

Hozzátette, az 500 millió köbméteres stratégiai készletből naponta mintegy 3 millió köbméter használható fel, mivel nem készült el még minden szükséges beruházás ahhoz, hogy ennél nagyobb mennyiséget vehessenek ki belőle.

Hernádi Zsolt úgy vélte, hosszabb távon a gáztárolókból kivehető mennyiség is csökken, mivel kisebb gázmennyiség mellett visszaesik a nyomás, és ez technológiailag behatárolja a kivehető köbmétereket.

Tótth András ehhez kapcsolódva hangsúlyozta, a magyar rendszer nincs felkészülve arra, hogy folyamatosan a tározókból elégítse ki az igényeket.Mindketten kiemelték azt is, hogy az ellátásbiztonság költséges, aminek az ára a fogyasztói árban is meg kell, hogy jelenjen.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a kereskedelmi gáztárolók elmúlt évekbeli beruházások eredményeként 10 százalékkal nőtt a napi kivehető mennyiség. A 2009 végére befejeződő stratégiai tárolófejlesztés eredményeképpen pedig 2010-től napi 20 millió köbméterrel több gázt lehet kivenni. A tároló 1,2 milliárd köbméter kapacitású lesz, ami 45 napi ellátást fedez.

Zsuga János szintén kérdésekre válaszolva elmondta, a rendszert akkor is egyensúlyban kell tartani, ha nem érkezik import gáz, azaz annyit kell a vezetékekbe a tárolókból és a belföldi kitermelésből betáplálni, amennyi a fogyasztás.

13.50 Uniós megegyezést szorgalmazunk

Magyarország közös uniós álláspont kialakítását, létrehozását kéri a csütörtöki külügyminiszteri csúcson - mondta Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára szerdán a külügyi bizottság ülése után az MTI-nek.

A szakállamtitkár hozzátette: a magyar koncepció abból indul ki, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzet ma ez EU lakosságának 20 százalékát, Magyarországgal együtt 10 tagállamát érinti. A másik alapvetésünk, hogy az Európai Unió elsősorban a szolidaritásért jött létre, ezért Göncz Kinga külügyminiszter a felszólalásában a tagállamok közötti szolidaritás mellett fog érvelni - fogalmazott Faller Jenő.

Kiemelte: a magyar fél megpróbálta megtalálni azokat a nemzetközi-jogi lehetőségeket, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában.

A csütörtöki prágai csúcson azt fogjuk kérni, hogy kezdődjön meg egy közös EU álláspont létrehozása, vagy akár jöjjön is létre ez az álláspont - mondta, de további részleteket nem árult el.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének kritikája, miszerint nem kellene magánvitának nevezni az ukrán-orosz vitát, Faller Jenő azt mondta: szakmai fáziskésésben van a bizottsági elnök. Hozzátette: ezen már túlléptek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nagyon határozott tartalmú levelet írt a cseh elnökéghez, és Mirek Topolanek cseh miniszterelnök pozitívan reagált.

Németh Zsolt másik kritikai megjegyezésére, amellyel azt kifogásolta, hogy Göncz Kinga külügyminiszter ezekben a napokban szabadságon van, a szakállamtitkár azt mondta: ez politikai felvetés. Hozzátette: a miniszter intenzív évet zárt le tavaly, és ahogy mindenkinek, neki is jár a szabadság. Az államtitkár szerint Göncz Kinga a szabadsága idején is folyamatosan ellenőrizte, felügyelte a válsággal kapcsolatos munkacsoport ülését. A miniszter megszakítja a szabadságát, és elutazik Prágába a külügyminiszterei csúcsra - szögezte le Faller Jenő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását