2024. március 29. - Auguszta

Gázhelyzet - bekérettük az orosz és ukrán nagykövetet

A Külügyminisztérium a nap folyamán bekéreti Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagyköveteit - jelentette be Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára szerdán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.
2009. január 7. szerda 11:10 - Hírextra
A két nagykövettel konzultálnak és átadják nekik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyet Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, Julija Timosenko ukrán miniszterelnöknek és Viktor Juscsenko ukrán elnöknek címzett - közölte a szakállamtitkár a testület rendkívüli ülésén.
A levélben a magyar kormányfő jelzi: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának árát az európai fogyasztók fizessék meg.

A szakállamtitkár visszautasította azt a fideszes álláspontot, miszerint passzív lenne a magyar diplomácia. Úgy vélte, a magyar diplomácia rendkívül proaktív.

Németh Zsolt bizottsági elnök felvetésére, miszerint tervezi-e a magyar kormány, hogy jegyzékben tiltakozzon Oroszországnál, a szakállamtitkár azt mondta: erről először a szövetségesekkel kell konzultálni, és erre megfelelő alkalom lesz a csütörtöki uniós külügyminiszteri találkozó.

Faller Jenő elmondta, hogy folyik Sólyom László magyar köztársasági elnök és Viktor Juscsenkó ukrán elnök január 12-i magyarországi találkozójának előkészítése.

Közölte: Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön részt vesz az uniós külügyminiszterek informális prágai találkozóján, ahol az úgynevezett magyar pozíciós papír alapján kezdik meg a tárgyalásokat.
Elmondta azt is, hogy szerdán délutánra, valamint csütörtökre összehívták a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottságot és annak energetikai albizottságát, valamint a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottságot is.

Faller Jenő kitért arra, hogy Magyarország tranzitország révén tájékoztatja a jelenlegi helyzetről a szerb és a bosnyák külügyminisztériumot. Hozzátette: a kijevi, a moszkvai, a prágai és a brüsszeli nagykövetek folyamatosan jelentenek a Külügyminisztériumnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását