2024. április 25. - Márk

Nívódíjas lakástervek

Lakásínséget enyhítő megoldásokat jutalmaztak az idei Nemzetközi Bauhaus-díjjal, s a 6000 dollárral járó első díjat a "növekedő ház" chilei projektje nyerte. S hogy miért is kaphatta meg a dél-amerikai terv a szakmában igencsak nagy megtiszteltetésnek szá
2008. június 23. hétfő 07:35 - Hírextra
A dessaui Bauhaus Alapítvány közlése szerint a rotterdami Ralf Pasel és Frederik Künzel építészpáros által tervezett, Chilében megvalósuló lakóház első 30 négyzetmétere az infrastruktúrával együtt szakszerűen kihozható 7500 dollárból, s a házat a lakók bővíthetik tovább, tetszés szerinti mértékben és tempóban.

A díjakat szombat este adták át Dessau-Rosslauban, az alapítvány székhelyén. A Nemzetközi Bauhaus-díjat kétévente ítélik oda, minden alkalommal más-más tematikában. Az idei - 5. - Bauhaus-díjjal a "mai létminimumot kielégítő lakásmegoldásokat" jutalmazták, a díjra 25 országból több mint 100 pályaművet nyújtottak be. A legtöbb pályázat építészektől és tervezőktől érkezett, de pályáztak művészek, várostervezők, fotósok, filmesek, sőt kultúra- és társadalomtudósok is.

A 4000 eurós második díjat egy japán projekt nyerte el: ennek keretében Tokió peremén az 1970-es évek lakóházát építik újra minden sallang nélkül, csupasz helyiségekkel, amelyeket a lakók maguk fejeznek be, burkolnak, dekorálnak. A zsűri megítélése szerint a japán Jo Nagasaka "Sayama Flat" elnevezésű projektje "a metropolisokban újonnan jelentkező lakásínségre reagál és megfizethető lakóteret hoz létre".

A harmadik - 2000 euróval jutalmazott - díjat a kanadai Rufina Wu és a német Stefan Canham "Portraits From Above" nevű projektje nyerte, mely a régi hongkongi emeletesházak lapostetején illegálisan létesült telepeket dokumentálja. A házilag épített "minimálotthonok" a szegényebbeknek is lehetővé teszik, hogy a belvárosban lakjanak. Fotók, tervek és rajzok mutatják be, miként segítenek magukon és fognak össze az emberek szükségből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását