2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tragédia lesz, nincs gáz! Ez a legnagyobb gázválság!

Negyvenkét napra elég a gázunk. Ha a stratégiai tartalékokat is felhasználjuk, akkor további hét napot nyerünk. Vagyis ha ma teljesen elzárnák a csapokat, akkor változatlan fogyasztás mellett február végére csont száraz lesz minden tárolónk. Ez az eddigi
2009. január 6. kedd 14:39 - Pénzes Dávid
Az orosz-ukrán gázvita csúnyán elmérgesedett. A képlet látszólag egyszerű: Ukrajna nem fizet, az oroszok ezért január 1-től nem adnak több gázt. Alapvetően nem lenne ezzel gond: hátradőlhetnénk és azt mondhatnánk, intézzék el egymás közt. Az árvitába amúgy sem tud más ország beleszólni (Ukrajna közel feleannyiért vette eddig a gázt, mint más európai országok. Ezt a privilégiumot szeretné a Gazprom megszüntetni.)

Mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra, hiszen a földgázvezetékek Ukrajnán keresztül érkeznek hazánkba – és persze más európai országba is. Ukrajna pedig „megcsapolja” a rajta átmenő szállítmányokat. De úgy is fogalmazhatunk: lop. Erre válaszul a Gazprom kedd reggel bejelentette, drasztikusan csökkenti az ukrajnai szállítást. És meg is tette.



Tényleg nem jön elég

A fordulat
Az ukrán Naftogaz földgázipari társaság bejelentése szerint az orosz Gazprom mintegy kétharmadával csökkentette az Európába irányuló földgázszállításait. Az ukrán cég szóvivője azt közölte, hogy a Gazprom kedden csak 92 millió köbméter földgázt szállított az európai fogyasztóknak a hétfői 221 millióhoz, illetve a megelőző napokban szállított 300 millió köbméterhez képest.
Kutas István, az E.on Földgáz kommunikációs igazgatója megerősítette a Hírextra értesülését, hogy ma délelőttől jelentősen kevesebb földgáz érkezik hazánkba is. Hogy ez pontosan milyen mértékű azt nem árulta el, de hangsúlyozta, ez meglátása szerint az eddigi legsúlyosabb válság.

Ebben a véleményben osztozott Biczók András az EMFESZ kereskedelmi igazgatója is. A Hírextrának elmondta, egyelőre valóban nem lehet tudni, pontosan mennyivel lesz kevesebb a mai gázszállítás. Az már azonban biztos, hogy a mai hiány a tegnapival biztosan meg fog egyezni. (Tegnap az igényelt 38 millió helyett csak 30 érkezett.)

A számok

Az országnak 3 milliárd köbméter gáztartaléka van. A fogyasztásunk napi 70 millió. (Ennek nagy része ipari felhasználásra kerül.) Mint megtudtuk, az E.on tárolóinak csúcskapacitása napi 51 millió köbméter. Kutas hozzátette, ezzel bőven el tudják látni a lakossági igényeket. Az ország stratégiai tartaléka 500 millió köbméter, amit csak az energiaügyi miniszter engedélyével lehet felhasználni.

A fogyasztók nem fognak semmit sem érzékelni ebből a válságból – nyugtatott meg mindenkit a cég szóvivője. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy abban a helyzetben amikor a kínálat ennyire lecsökken, nem változik-e meg a gáz ára? A válasz nemleges. Kutas elmondta, erre hosszútávú szerződések vannak.

Ki a felelős?

Kérdésünkre, hogy a gázszállítás ilyen mértékű lecsökkentése nem jelent-e szerződésszegést a Gazprom részéről, Kutas István csupán annyit reagált, „ennek biztos, hogy lesznek következményei”. Hozzátette: Oroszországban holnap kezdődik az ortodox karácsony, ami szintén hátráltathatja a helyzet gyors megoldását.

Biczók András az EMFESZ részéről szintén azt hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem fogja a gázkrízis megrázni, gyakorlatilag érzékelni sem fogjuk. Persze hozzátette, nem lehet a jövőbe látni. Rámutatott arra a lényeges szempontra is, hogy az ország európai szinten is nagy tartalékokkal rendelkezik, ezért egyelőre nincs ok az aggodalomra.

A szerződésszegésről annyit mondott, egyelőre a legfontosabb teendő, a gázellátás biztosításának visszaállítása. Ezek után lehet majd a felelősség kérdését tisztázni. Hozzátette, még azt sem igazán lehet tudni, hogy ez tranzit probléma és Ukrajna a felelős, vagy az orosz fél a hibás.

Heves reakciók

A hírre az Európai Bizottság és az EU cseh elnöksége közösen adott ki nyilatkozatot, melyben határozottan felszólították Oroszországot és Ukrajnát, hogy azonnal állítsák helyre a gázszállítást. A Brüsszelben kelt nyilatkozat azt állítja, a két fél a korábban adott biztosítékok ellenére, előzetes figyelmeztetés nélkül, lényeges mértékben csökkentette az Európai Unió több tagállamába irányuló gázszállítást. Ez az Unió vezetői szerint teljességgel elfogadhatatlan helyzetet teremt.

A gázszállítás haladéktalan helyreállítása mellett Brüsszel azt is követeli, hogy az orosz és az ukrán fél azonnal kezdje újra egymással a tárgyalásokat, kétoldalú kereskedelmi vitájuk végleges rendezése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását