2024. április 27. - Zita

Gázkrízis várható?

Péntek 16 óra után az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása csökkent, azaz lassabban érkezik meg a szerződésben rögzített mennyiség - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.
2009. január 3. szombat 08:30 - Hírextra
Az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg.

Molnár Csaba hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi napi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van. A tárolókból naponta 51 millió köbméter gázt lehet kinyerni.

Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, így a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Még nem kellett egyetlen fogyasztót sem korlátozni a felhasználásban, de valószínűsíteni lehet a krízishelyzet kialakulását - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba elmondta, hogy a kormány tájékozódik az ukrán cég szerződésszegéséről. Hozzátette: a kormány nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de felelőssége az ellátás biztosítása.

Mínusz 15 millió köbméter

A magyarországi földgáztárolók mintegy 90 százalékig fel vannak töltve, és a tárolókból napi 51 millió köbméter gázt lehet kihozni, míg a jelenlegi időjárási körülmények között a napi felhasználás 66 millió köbméter körül van - közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kommunikációs vezetője.

Az egyetlen magyarországi földgáztároló társaságnak mind az öt tárolója készen áll arra, ha az orosz-ukrán vita miatt akadozik, vagy megszűnik az orosz gáz szállítása, hogy a lehető legtöbb földgázt lehessen kihozni a tárolókból.

A cég tárolókapacitása mintegy 3,8 milliárd köbméter, de ebből 500 millió köbméter a stratégiai készletet szolgálja. A tároló napi csúcs kihozatali kapacitása 10 napon keresztül napi 51 millió köbméter, utána - technikai okok miatt - kicsit kisebb.

A földgázfogyasztás korlátozásának sorrendjét minden év szeptember 30-ig a Magyar Energia Hivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók jelentik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását