2024. május 7. - Gizella

Millióan nézték a bécsieket

Tetőpontján elérte az 1 millió 74 ezer fős nézettséget is Ausztriában az ORF osztrák köztévében a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi hangversenye, amelyet idén első ízben Daniel Barenboim, a világhírű izraeli-argentin zongorista és karmester vezényel
2009. január 2. péntek 20:08 - Hírextra
Az ORF pénteki közleménye szerint a koncert első részét átlagosan 557 ezren, a második részt 1,025 millióan nézték, de még a Linzet mint Európa (egyik) 2009-es kulturális fővárosát bemutató dokumentumfilmet is átlagosan 896 ezren látták a szünetben. Ezzel az ORF 60-61 százalékos részesedést szakított ki magának a televíziós piacból.

Nemzetközi nézettségi adatokkal az osztrák köztévé nem szolgált, de mivel 40 országban egyenes adásban, további 20 országban pedig időeltolódással közvetítették a hangversenyt, annak akár több száz millió nézője is lehetett.

A koncertet a 3sat nevű, német nyelvű műholdas tévéadó január 3-án, szombaton 20.15-kor, az osztrák köztévé kettes csatornája pedig január 6-án, 10.10-kor megismétli.

A 63 éves Daniel Barenboim a 13. zenekari vezető volt, aki kezébe vehette a karmesteri pálcát a bécsi Musikverein fényűző nagytermében, hogy vezényelje az 1939 óta minden évben megtartott, a bécsi valcernek szentelt hangversenyt.

Az osztrák média szerint az idei koncertet Barenboim "bársonyos forradalma", a "humanista hangzás" jellemezte; egyértelműen kiderült például, hogy a békés természetű karmester nem szereti az indulókat, legalábbis nem a hagyományos értelemben. A hangverseny másik újdonságát az jelentette, hogy az első ízben csendültek fel Joseph Haydn művei a zeneszerző halálának 200. évfordulója kapcsán.

Közel-keleti békeaktivistaként Barenboim nem elégedett meg a szokványos újévi jókívánságokkal sem, hanem kifejezte reményét, hogy 2009 békét hoz a világnak és "igazságosságot" a Közel-Keletnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását