2024. május 17. - Paszkál

Türelemmel indul a Velencei Filmfesztivál

Szerdán kezdődik a Velencei Filmfesztivál. Kisfilm kategóriában magyar alkotás is szerepel a versenyprogramban. Nemes Jeles László: Türelem című 14 perces munkája. A szeptember 8-áig tartó olaszországi rendezvényen versenyen kívül vetítik Woody Allen Cass
2007. augusztus 28. kedd 16:16 - Hírextra
A Türelem című rövidfilm világpremierje szeptember 5-én lesz a Velencei Filmfesztiválon, közölte Nemes Jeles László. A Corto Cortissimo programban a magyar film a velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyez tizenhét másik alkotással.

A forgatókönyvet is jegyző Nemes Jeles László 14 perces alkotása egy irodista nő precíz munkafolyamatát dolgozza fel. A főszerepet Marjai Virág alakítja, a film operatőre Erdély Mátyás.
A Türelem című munka elnyerte a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját.

Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben nyert díjat, Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkáját ekkor tüntették ki a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal.

Nemes Jeles László a lottóhoz hasonlította, amikor egy film indul egy versenyen. A filmrendező a Független Hírügynökségnek elmondta: miután ennyire esetleges a végeredmény, nem is gondolkodik díjban. Az a fontos, hangsúlyozta a filmrendező, hogy egy rangos nemzetközi fesztiválon megismerjék az alkotását.

A 64. Velencei Filmfesztivált szerdán Joe Wright: Vágy és vezeklés című alkotása nyitja. A nagyjátékfilmek versenyébe 22 alkotás kapott meghívást. Mások mellett, Brian De Palma, Peter Greenaway, Ken Loach, Paul Haggis, Eric Rohmer, Todd Haynes, Kenneth Branagh indul a fesztivál fődíjáért. A szereplőgárdában is találni nagy neveket. A vágy és vezeklésben Keira Knightley-t és Vanessa Redgrave-t, a Kenneth Branagh rendezte Mesterdetektív című munkában pedig Michael Caine-t és Jude Law-t láthatja a közönség. Brad Pitt legújabb alakítását Jesse James alkotásában, Tommy Lee Jones és Susan Sarandon játékát Paul Haggis filmjében nézhetik meg a filmes szakemberek és a fesztivál látogatói.

Ebben az évben Bernardo Bertolucci és Tim Burton részesül életműdíjban a 64. Velencei Filmfesztiválon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását