2024. április 27. - Zita

Rugalmas ötvözet a hidak biztonságáért

Nikkelből és titánból készült rugalmas, emlékező fémötvözettel óvhatják meg a hidakat földrengéskor az összeomlástól - ezt jelzi az a tíz másodperces rázókísérlet, melyet amerikai kutatók végeztek el.
2008. december 30. kedd 20:11 - Hírextra
Az Egyesült Államok legnagyobb földrengés-szimuláló berendezésén, a Nevadai Egyetemen tesztelték az újonnan kifejlesztett, rugalmas fémötvözetet. A harmincméteres hídmodell betonjából hullottak ugyan le darabok, ám maga a szerkezet ép maradt.

A Los Angeles közelében található Northridge-t 1994. január 17-én hajnalban 6,9-es erősségű földrengés rázta meg, 9000 ember megsérült, 57-en meghaltak. Az egyetemi rázóasztalon most vizsgált modellt az egyik összeomlott hídról mintázták. A kutatók 10 másodpercig tartó, 8-as erősségű földrengést imitáltak, melyet sikeresen vészelt át az emlékező fémötvözettel megerősített építmény.

M. Saiid Saiidi kutatómérnök elmondta, hogy a nitonol fantázianevű nikkel-titán ötvözet az emlékező anyagok közé tartozik, alakváltoztatás után igyekszik visszanyerni eredeti formáját. A földrengést szimuláló kísérlethez három darab, egyenként 50 tonnás, egymással összehangolt rázóasztalt használtak a mérnökök. A több ponton elhelyezett érzékelők adatait számítógéppel dolgozták fel. Az első eredmények szerint az új ötvözet sikeresen vizsgázott.

"Következő tervem, hogy valódi hidaknál is alkalmazom, talán Kaliforniában" - mondta Saiidi a Reuters TV-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását