2024. május 16. - Mózes, Botond

Testi örömök

Gyógyfürödjünk! Masszázsoljunk! Iszappakoljunk! A spa kultusz kulcsszavai szerte a világban egyre értőbb fülekre találnak. Ma már nemcsak szállodákban, de spa centrumok kellemes csendjében is elvonulhatunk egy időre a város zajától.
2008. december 29. hétfő 07:36 - Pénzes Dávid
A spa vagyis „Sanitas Per Aquam” jelentése vízből nyert egészség. Ez eredetileg magában foglalta a gyógyfürdők egészségmegőrző hatását, illetve minden olyan gyógyítást, relaxálást, szépségápolást, ami a vizek természetes erejét használja fel.

Ma már egy igazi spaban megtalálható az összes wellneszvívmány, a szépségipar minden szolgáltatása. Egy élménykörnyezetbe helyezett életmódcentrum. Olyan hely, ahol az ember akár egy egész napon át relaxálhat, illetve olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyek segítik egészségének megőrzését. Kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből és elrepít a kényeztetés világába.

Luxusharmónia

A nagy wellnesz spakban egy helyen megtalálhatók a kozmetikai kezelések, az edzőterem, az úszómedence, a különféle szaunák, relaxációs oázisok, masszázsok, és étkezésre is lehetőség van. Az igényes szolgáltatások sokszor luxuskörülmények között, személyre szabottan történnek.

A spa lényege, hogy az ember testi, lelki és szociális egészségét egyaránt szem előtt tartja, minden érzékszervet egyszerre stimulál: színek, illatok, zene, formák, meleg anyagok és fények. Ezek harmonikus összhangjából jön létre a spa különleges légköre.

Itt könnyű a wellnesz

Budapestről kis túlzással elmondhatjuk, ahol lefúrunk, ott gyógy-, termál-, vagy ásványvíz fog feltörni. Ez a különleges adottság a spa kultusz terjedésével még inkább felértékelődött. A nemzetközi trendekkel lépést tartva a magyar főváros az utóbbi években egyre több spa kezelést kínál az idelátogatóknak.

Egyik típus az önállóan létező spa centrum, mely kizárólag ilyen jellegű szolgáltatásokat kínál. Ezek általában előjegyzéssel működnek, és mindenki számára nyitva állnak. A másik típus a szállodák spa vagy wellnesz részlegei, amiket a szállóvendégek számára tartanak fenn.

Budapesten az első kizárólag spaval foglalkozó létesítmény 2003-ban nyílt meg Mandala Day Spa néven. A Belvárostól néhány utcányira lévő komplexumban megtalálhatók a legkülönfélébb masszázstechnikák (Ajurvéda, mélyszövet, indián forró köves, polinéz, thai, shiatsu, yumeiho masszázs stb.), különleges pakolások (Bali fűszeres kezelés, Lu Lur testkezelés, iszappakolás stb.), és vizes gyógykezelések (aromaterápisás olajfürdő, Holt-tengeri sós fürdő, Kleopátra fürdő, algás karcsúsító fürdő stb.).

Néhány példa

Természetesen ma már több hasonló központ működik. Az egyik legnagyobb a RelaxSpa, mely a főváros központjához közel, Budán várja a lazításra várókat. A fogyókúra és életmódszalonban 200 négyzetméteren, nyolc különböző kezelőhelyiségben kényeztetik a vendégeket hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 8-ig. A fogyókúra kezeléseket alapos egészségügyi felmérés után, személyre szabottan határozzák meg. A masszázsra vágyók huszonkét féle kezelés közül válogathatnak, valamint megtalálható itt kozmetikai szalon, és szolárium is.

Az Agave Spa arcápolást, méregtelenítést, kontúrjavítást, a Levendula Spa többek közt kismamáknak és házasulandóknak való masszázst és szépségápolást, a Tündérkert Day Spa mézes-, tejes-, joghurtos- és virágfürdős szolgáltatásokkal csalogatja a vendégeket.

Szállodai szolgáltatások

A szállodaipar egyre több szereplője ismerte fel a spa népszerűségének növekedését. Az ötcsillagos Kempinski Hotel spa részlege a szálló második emeletén található. A vendégek reggel 7-től este 10-ig vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ezek közt számtalan masszázs (LaStone, thai, Pantai Luar, Balinéz stb), valamint élményzuhany, gőzkabin, finn szauna, szolárium, uszoda, és jeges felüdülés is megtalálható.

A szintén ötcsillagos New York Palota 600 négyzetméteren alakított ki egyedülálló spa központot. A labirintusszerűen kanyargó folyosók, a jégbarlang hatású falak és a kristályok kék fényjátéka misztikus hatásával, bámulatba ejtő meglepetéseken és fokozott lelkesedésen keresztül vezeti vendégeit egy újfajta dimenzióba.

Gyógyfürdőváros

Budapest különösen alkalmas a spa kultúra kiterjesztésére és népszerűsítésére, hiszen gyógyfürdői világszerte ismertek és elismertek. Ezek kibővítését wellness és spa komplexumokká hamar felismerték a fürdők üzemeltetői. Ilyen például a Gellért Hotel, melynek egyik fő vonzereje a saját fürdő. Itt a hagyományosnak mondható pezsgőfürdő, úszómedence, szauna és gőzfürdő mellett ma már számos kényeztető wellness masszázs, relaxáló és sportmasszázsok, wellness iszappakolások, és szépségápolás biztosít teljes ellazulást.

A magyar fővárosnak vannak szép látnivalói, gyönyörű terei, patinás épületei, de vannak benzingőzös közútjai, dugig tömött buszai, hangos közterei is. Ezek túlélésére kiváló megoldás egy spa-központ felkeresése: iszapfürdő, gyógyvíz, valamely masszázs vagyis a nyugalom pesti átélése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását