2024. május 3. - Tímea, Irma

A sárgarépa

Csupa jó mondható el róla: magas a béta-karotin-tartalma, védi a szemet, erősíti az immunrendszert és olcsó, különösen ilyenkor ősszel. A sárgarépa előnyeit azonban még nem eléggé használják ki a magyar háztartások.
2008. szeptember 30. kedd 07:41 - Hírextra
Magyarországon legtöbben a húsleves elengedhetetlen kellékeként fogyasztják ezt a gyökérzöldséget, holott nyersen, salátában, krémlevesnek és még számos formában ennél sokkal táplálóbb és érdekesebb ételek készíthetők belőle. Alacsony a kalóriatartalma, tehát fogyókúrákban is jól alkalmazható. Rostban és A-vitaminban gazdag, ez utóbbi nemcsak a szembántalmak esetén játszik pozitív szerepet, de az immunfolyamatokban is - olvasható a www.elelmezesvezetok.hu weboldalon.

A sárgarépát nyersen leginkább salátákban, aprítva érdemes fogyasztani, mert jótékonyan színesíti a zöldségegyveleget. Főzve elengedhetetlen alkotórésze a franciasalátának. Krumplival, tejszínnel dúsítva, szerecsendióval és korianderrel fűszerezve tápláló alapanyag krémlevesekhez. Pirított tökmaggal, friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, fűszeres krutonokkal (zsemlekockákkal) tálalva ünnepi levesnek is finom. Fontos alkotórésze a számos konzervnek és bébiételnek.

A répatorta az egyik legnépszerűbb desszert lett az utóbbi években. Az amerikai mintára meghonosodott édesség fehér bevonattal, kis narancssárga marcipán répákkal díszítve kedvelt kísérője a kávéknak, teáknak.

Befőzés helyett inkább vermelik Magyarországon a sárgarépát, homok között tartósítják. Pedig lekvár is készíthető belőle, méghozzá igazi különlegesség. A Kerti Kalendárium legújabb száma ír a narancsos sárgarépalekvárról, amely kiváló kísérője a rózsaszínre sütött kacsamellnek, a ropogósra sült libacombnak, jérce és pulykamellnek, akár hidegen, akár melegen készítve.

A narancshéj ízét teljesen magába szívja a sárgarépa, amelyhez túl sok hozzáadott cukor sem kell. Valódi narancsíze lesz a lekvárnak, mintha nem is tartalmazna répát. Az év folyamán bármikor elkészíthető, a szokásos, mérsékelt mennyiségű befőző, azaz zselésítő cukorral és szárazdunsztban. Ez utóbbira sincs szükség, ha a tiszta kis üvegekbe töltött forró dzsemet felfordítja a háziasszony, majd vár öt percet, hogy a forró anyag fertőtlenítse a befőttes üveg zárólapját. Ezután meg kell várni míg kihűl, és a kamrában a helyére tenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását