2024. május 3. - Tímea, Irma

Smárolj a szárnyak alatt!

Mára eljutottunk odáig, hogy nem kell testünkre ragasztott tollal próbálkozni, ha a levegőbe akarunk emelkedni. A hatalmas utasszállítók gyomrában azonban keveset tapasztalhatunk meg a repülés lényegéből. A valódi élményt a sétarepülés jelenti. Na, de hol
2008. december 28. vasárnap 19:10 - Pénzes Dávid
Budapest csodálatos város. A hegyes-dombos Buda és a síkságra épült Pest két külön arc, két külön világ. Az őket összekapcsoló hidak a különbségek összekapcsolásának szimbólumai. Szép szavak, de ismerjük el, a földről mindez nehezen belátható.

Az utcák között bolyongva a város mélyére ereszkedhetünk, testközelből tapasztalhatjuk meg az itt élők hangulatát, a boltok változatosságát, a múzeumok örökségét, a város milliárdnyi apró történetét, de átfogó képet nehezen kapunk.

A levegőbe szállva viszont egészen más nézőpontból élhetjük át az itt zajló élet sokszínűségét. Új perspektívából csodálhatjuk meg a Parlamentet, a Budai várat, a Hősök terét, de elrepülhetünk a Velencei-tóig, a Balatonig vagy akár a Dunakanyarba.



Konkrétumok

A Budapest feletti városnézések általában a Budaörsi repülőtérről indulnak. Vannak társaságok, melyek ajtótól ajtóig hozzák-viszik a repülni vágyókat, de a reptérre egyénileg is könnyű kijutni.

Az árak géptípustól, programtól és időtartamtól függnek. A sétarepülők befogadóképessége 1-6 személy. Minél kisebb, annál nagyobb az élmény, viszont annál több a költség is. Hogy az élmény és az ár arányban legyen a legjobb választás a 4 személyes gép (3 plusz a pilóta) bérlése. A normál városnézés 30 perc, ez természetesen meghosszabbítható.

A sétarepülés Budapest felett az időjárás függvényében egész évben zajlik. Az ezzel foglalkozó cégek többségénél lehetőség van egyedi program lebonyolítására, nem kell feltétlenül a programkínálatból választani. A feltüntetett árak (ahol nincs más jelezve) 30 perces repülésre vonatkoznak.

Tapasztalt pilóták

Klasszikus sétarepülés. A gépet Közép-Európa legtapasztaltabb pilótái vezetik. Az utasokat a többnyelvű szakszerű ismertetés mellett frissítővel is kényeztetik. A repülés időtartama kb.30 perc. Kívánságra éjszakai repülés is megszervezhető ennek hossza kb. 2 óra. A programok egész évben időjárástól függően indulnak reggel 9-től.

Ár: 49500 HUF / 2 fő
Info: program@budapest-hotel-guide.hu

Az éjjel fényei

A sétarepülések között is az egyik legizgalmasabb élmény az éjszakai repülés. Felszálláskor és leszálláskor csak a pályafények nyújtanak a tájékozódáshoz támpontot, a város fényei pedig sok ezer apró pontként rajzolják ki Budapest formáját. A Duna kecses nyakát gyöngysorként díszítő hidak, a Budai vár és a Parlament monumentális tömbje, a Váci utca és a Belváros fényei felejthetetlen élményt nyújtanak. A program hossza 1,5 óra

Ár: 53000 HUF/ 2 fő
További információ: www.justbookit.hu

Budapest sétarepülés

Asbóth Oszkár
Asbóth Oszkár (1891-1960) a helikopter feltalálója. Az I. világháború kitörésekor került a Bécs melletti fischamendi repülőgépgyárba, ahol sikerrel alkotta meg az Asbóth-légcsavart. Itt Petróczy Istvánnal, Kármán Tódorral és Zurovetz Vilmossal közösen szerkesztették meg a benzinmotorral hajtott helikoptert. Hosszú kísérletezés után 1928. szeptember 9-én sikerült a világon elsőként (Budapest határában) az "AH 1" -jelzésű helikopter magasba emelkedése. A gép már vízszintes irányban is kormányozható volt. Ezzel a géppel utána számos, eredményes repülést hajtottak végre.
A város legjelentősebb műemlékeit és látnivalóit mutatja be ez a repülőút. Új nézőpontba kerülnek Budapest jól ismert szimbólumai, áttekinthetőbbé válik Buda és Pest elhelyezkedése, a Duna széles szalagja, az eddig megismert vagy később bejárni kívánt utcák és terek. A programok minden nap 10:00 és 18:00 között indulnak.

Ár: 54.000 HUF/ 2 vagy 3 fő
Info: www.skylux.hu, +361-210-2997, info@skylux.hu

Helikopterrel a város felett

Különleges program a helikopteres városnézés. A repülésnek ez a fajta élménye még azoknak is újdonság, akik már többször ültek repülőgépen. A társaság az egyéni igényeket is szívesen kielégíti, így az útvonal közös megbeszélés tárgya. Az Mi-2 típusú helikopterrel szállítható utasok száma 6 fő. A program a Budaörsi repülőtérről indul.

Ár: 125000 HUF /2 fő
Info: www.frizair.hu

Szerelmes koccintás

A romantikus estére vágyók a Buda-hegyek felett megtapasztalhatják a pezsgős repülést: útközben pezsgőt szolgálnak fel számukra. Az extrémebb élményt hajhászók oldtimer repülővel szállhatnak Budapest fölé: nyitott kabinnal suhanni örök emlék lesz. A Dunakanyar Panorámarepülés vagy a légi fotó készítés szintén a kínálat része. Aki nyugodt csendben szeretné élvezni a magasságot és a szabadság utánozhatatlan érzését, az benevezhet vitorlázó repülésre is. Vontatásból felszállás, majd egy órás libegés a főváros és a Velencei-tó között.

Árak:
Pezsgős repülés: 29500 HUF / fő
Éjszakai repülés: 39500 HUF /fő
Oldtimer repülés 22000 HUF / fő
Vitorlázó repülés 30000 HUF / fő

Info: budapestair@freemail.hu, +36/30-360-8464

Legyél te a pilóta!

Csodás élmény a repülés, de vannak, akik még többre vágynak. Vannak, akik saját kezükbe szeretnék venni a kormányt, és irányítani akarják maguk alatt repülő vasdarabot. Megoldható. Az igazán bevállalósak egyórás földi felkészülés után a magasban is megfoghatják a botkormányt. Kedvük szerint süllyedhetnek, emelkedhetnek, kanyarodhatnak. A repülés valóban lélegzetelállító élményt kínál, ám ezek közt minden kétséget kizáróan az a csúcs, mikor az ember saját kezében van az irányítás.

Ár: 1 óra felkészülés + 1 óra repülés 55000 HUF / fő
Információ: www.siraly.eu

Kastélyok, tavak a magasból

Aki Budapesttől távolabbi vidékeket szeretne bejárni, a legkönnyebben repülőről teheti meg. Eljuthat a martonvásári Brunszvik-kastélyhoz és arborétumhoz, megcsodálhatja a Váli-vizet (fentről jól látszik: erre folyt valaha a Duna is.) Megláthatja a Velencei-tó algák által tarkára festett víztükrét, majd a Csákvár melletti Esterházy-kastélyt. Tatán az Öregvár, és egy újabb Esterházy-kastély rajzolódik ki. Tatabánya látképe után a zsámbéki templom-, kolostor- és rakétakilövő rom jelenti a program végét.

Ár: 16000 HUF / fő / óra
Info: dezso@klebercz.hu, +36/70 3101-457
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását