2024. május 4. - Mónika, Flórián

Még nincs programja szilveszterre? Íme!

A hagyományossá vált szilveszteri hangversenyek és újévi koncertek helyszíne Budapesten a Művészetek Palotája és a budapesti Olasz Kultúrintézet, valamint a Szent István bazilika, illetve a zuglói Páduai Szent Antal templom.
2008. december 27. szombat 12:02 - Hírextra
Az Amadinda együttes 2008 utolsó napján a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Szakcsi Lakatos Bélával és Presser Gáborral ad szilveszteri koncertet, Jár a zenevonat címmel.

"A zenevonat nemcsak sínen, hanem földön, vízen és levegőben is egyaránt otthonosan közlekedik. Utasai ezért az egyik pillanatban még a csendes-óceániai szigetvilág hangjait hallják, a következőben pedig már Indonéziában, Bali szigetén érezhetik magukat" - beszélt a szilveszteri koncert műsoráról Rácz Zoltán.

Az óévbúcsúztató-újévköszöntő koncert egyik legfőbb vonzereje, hogy évről-évre olyan produkciók hangzanak el, amelyeket máskor nem hallhat a közönség - hangsúlyozta az Amadinda vezetője.
Közreműködik Szalai Péter, Szalóki Ágnes és a fiatalokból álló Triginta Percussion, tagjai az indiai zene alapján hozzák létre izgalmas produkcióikat - tette hozzá Rácz Zoltán.

A koncert 22 óra 45 perckor kezdődik. Éjfélkor, a Himnusz elhangzása, a közös pezsgőzés után folytatódik a zenélés, amelynek hossza a közönség akaratától is függ.

A Szent István bazilikában ingyenes koncert hallható. A bazilika énekkara Fehér László vezényletével és Koloss István orgonista közreműködésével karácsonyi motettákat énekel, előadják Palestrina Alma Redemptoris Mater című művét és bemutatják Halmos László Te Deumát.

Fischer Ádám ötlete alapján vezette be újévi koncertjeit a Művészetek Palotája. Délután a gyerekeknek adnak műsort, idén csupa olyan mű hangzik el, amely valamely meglepő vagy humoros vonása miatt számíthat sikerre a fiatalok körében.

Az első műsorszámnak külön időszerűséget ad, hogy ebben az évben emlékezik meg a világ Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára. Az Üstdob szimfóniát röviddel londoni bemutatása után a Surprise (Meglepetés) ragadványnévvel ruházta fel a brit közönség.

Ebből könnyen kitalálható, hogyan űzött tréfát közönségével az idős korában is pajkos kedvű mester. Ezután Leopold Mozart Gyermekszimfóniája és G-dúr (Vadász) szimfóniája hangzik föl. Közreműködnek az MR Szimfonikusok és a váci Bartók Béla Zeneiskola növendékei.

Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát 2009-ben a Londoni Filharmonikusokkal szólaltatja meg Fischer Ádám (2008 január elsején az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral játszották). A koncert a Haydn-év nyitánya.

A Sir Thomas Beecham által alapított Londoni Filharmonikus Zenekar a világ egyik legjobb szimfonikus együttese. Meghívását és társkórusának felkérését az is indokolja, hogy Händel oratóriumai Haydnt éppen Londonban ihlették meg, és ott töltött éveiben lett kora híres zeneszerzőinek egyike.

Az esten közreműködik az Ileana Cotrubasnál tanult Simona Saturová (szoprán), Bernard Richter (tenor) és Nathan Berg (bariton).

Az oratóriumot, amelyen szerzője két évig dolgozott, 1798 áprilisának végén mutatták be Bécsben. „A teremtés azóta az európai zene egyik emblematikus remekműve lett, ikonná vált" -írja a műről Batta András.

A budapesti Olasz Kultúrintézet közönsége már negyedik alkalommal ünnepelheti az újévet a Budafoki Dohnányi Zenekarral és karmesterével, Hollerung Gáborral. A koncerten Verdi, Mascagni, Csajkovszkij, Rossini, Vivaldi, Johann Strauss, Paganini, Mancini és Nino Rota művei hangzanak el.
A Páduai Szent Antal templomban az év első napján Bach-, Scarlatti-, Mozart-, Liszt- és Händel-kompozíciókat orgonál Kántor Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását