2024. május 2. - Zsigmond

A Jézuska hozta a milliárdokat

Teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, s kiépül a csatornahálózat Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen a 8, 57 milliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás eredményeként - mondta el az MTI-nek Székesfehérvár polgárme
2008. december 27. szombat 12:20 - Hírextra
Warvasovszky Tihamér (MSZP) tájékoztatása szerint a nagyprojekt megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást biztosít, amelyből 5,47 milliárd forint az uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig a hazai költségvetési társfinanszírozás.

A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önrészként biztosítja.

Székesfehérvár önrésze a projektben 863 millió forint, amelynek mintegy felét a szennyvízhálózatra rácsatlakozó ingatlanok tulajdonosai fizetik be, a többit az önkormányzat költségvetéséből - várhatóan fejlesztési hitelből - finanszírozzák.

A tervek szerint a nagyprojekt keretében több mint 180 kilométernyi csatornát, gyűjtőt és főgyűjtőt, 26 átemelőt és több mint 200 házi beemelőszivattyút építenek, s felújítanak több mint 3 kilométernyi vezetéket.

A program befejezésekor 6700 -nál több bekötéssel csaknem teljes lesz a csatornázottság az agglomerációban. A keletkezett szennyvizet Székesfehérváron, az ezredfordulón korszerűsített szennyvíztelepen tisztítják majd meg.

A projekt kiegészítéseként önkormányzati forrásból Székesfehérvár érintett területein kiépítik a csapadékvíz- elvezető csatornát is, továbbá elvégzik az utak felújítását.
Mint Knizse Gyula, a beruházást koordináló szennyvíztársulat elnöke az MTI-nek elmondta, a projekt eredményeként lehetővé válik a Velencei-tó vízminőségének fokozott megóvása is.
Tájékoztatása szerint mivel a kormány már döntött a nagyprojekt támogatásáról, azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldi jóváhagyásra az Európai Bizottságnak, amely maximum 180 nap alatt bírálja el.

Időközben - a közbeszerzési törvény várható módosítását követően - elindítják a közbeszerzési eljárásokat, s várhatóan a jövő nyáron megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. A teljes projektet 2012. január 1-ig kell befejezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását