2024. május 2. - Zsigmond

Karácsonyfából szemétfa

A dél-dunántúli régióban nincsenek meg a feltételei a karácsony után kidobott fenyőfák komposztálásának vagy energetikai célú felhasználásának, így azok a hulladéklerakókba kerülnek - közölte Lóczi Szidónia, a pécsi hulladékkezelő BIOKOM Kft. pr-menedzser
2008. december 26. péntek 12:29 - Hírextra
Lóczi Szidónia elmondta: az ünnepek után mindig felmerül a kérdés, mi lesz a fenyőkkel, és zöldszervezetek, környezettudatos állampolgárok gyakran kérik számon a hazai hulladékgazdálkodó vállalatokon, miért nem tudják megoldani a hasznosításukat.

Utalt rá, a sajtóban év végén rendszeresen napvilágot látnak olyan hírek, melyekben különböző cégek ígéretet tesznek a fenyőfák komposztálására. A BIOKOM a hasonló profilú társaságok közül az országban elsőként kezdte meg zöldkomposzt készítését, az elmúlt években folytatott kutatási programjának tapasztalatai alapján viszont arra jutott, hogy a fenyőfélék ehhez nem használhatóak fel.A fenyő magas gyantatartalma és a baktériumölő hatást kifejtő fenyőtűlevél ugyanis gátolják a lebomlást, megakadályozzák a talajjavító anyag készítését - tette hozzá.

Vér Csaba, a BIOKOM kutatás-fejlesztési projektmenedzsere arról tájékoztatott, hogy fenyőfából akkor nyerhető elfogadható minőségű komposzt, ha felaprítják és egy enyvfuslásnak nevezett bőrgyári hulladékkal keverik. A két alkotóelem ugyanis semlegesíti egymást, amely így megfelelő körülményeket teremt a bomlást segítő gombáknak és baktériumoknak. Magyarországon azonban nincs folyamatos bőrgyári termelés, így elérhető közelségben bőrgyári hulladék sem áll rendelkezésre.

Szólt arról, hogy szakkönyvek írnak a csirketrágyával kevert fenyőkéreg komposztálásának lehetőségéről, de ennek gyakorlati alkalmazásáról nincs tudomása.Vér Csaba kitért a kidobott karácsonyfák energetikai célú felhasználásának lehetőségére is. Azt mondta, jó ötletnek tartja, de megoldását a dél-dunántúli régióban lehetetlenné teszi, hogy például a pécsi erőmű biomasszablokkjába csak nagy tisztaságú tüzelőanyag kerülhet.

A karácsonyfákon maradt szennyeződések, fémtárgyak, fémtalpak értéküket tekintve milliárdos nagyságrendű aprítóberendezéseket tehetnek tönkre, ezért nem érdemes ekkora kockázatot vállalni. Egyedül a budapesti hulladékégetőben tüzelik el a feleslegessé vált karácsonyfákat a kommunális hulladékkal keverve - mondta.

A 238 dél-dunántúli település, köztük a baranyai megyeszékhely hulladékgazdálkodását végző BIOKOM csak Pécsett 40 ezer, összesen 150 tonnányi kidobott fenyőt gyűjt össze és szállít a lerakókba karácsony után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását