2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elhunyt politikus

Az MDF szerint Furmann Imre elkötelezett humanizmusa, a rendszerváltáskori bátor kiállása minden demokrata számára felejthetetlen példa marad; az LMP megemlékezése szerint a jogvédő diszkrimináció elleni munkája felbecsülhetetlen hozzájárulás volt a magyar társadalom épüléséhez; a kisebbségi ombudsman szerint Furmann Imre valamennyiünknek példát mutatott a kiszolgáltatottak érdekében folytatott küzdelmével; az OCÖ fekete zászlót tűz ki Dohány utcai székházára.
2010. május 27. csütörtök 21:26 - HírExtra
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese szerdán, életének 59. évében hunyt el.

A Magyar Demokrata Fórum közleménye szerint az MDF tagjai mély megrendüléssel értesültek Furmann Imre, az MDF volt alelnökének haláláról. "Furmann Imre elkötelezett humanizmusa, a rendszerváltáskori bátor kiállása minden demokrata számára felejthetetlen példa marad. A Magyar Demokrata Fórum tagjai őszintén osztoznak a hozzátartozók és a barátok gyászában. Emlékét megőrizzük" - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A Lehet Más Politika nevében Ertsey Katalin LMP-s képviselő azt mondta, hogy Furmann Imre személyében "az egyik utolsó olyan rendszerváltó ment el, aki azokat a nézeteket képviselte, amelyeket ők". Mint hozzátette,
személyesen is ismerte Furmann Imrét, az Autonómia Alapítványnál dolgoztak együtt, ahol kidolgozták a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda koncepcióját. Ez az iroda úttörő dolognak számított Magyarországon - tette hozzá.

Az LMP-s politikus szerint Furmann Imre olyan ember volt, aki képes volt a két oldalt átívelni, az ügyek, amelyeket sikerre vitt, munkája a diszkrimináció ellen, felbecsülhetetlen hozzájárulás volt a magyar társadalom épüléséhez. "Komoly életművet mutathat fel, ami példaértékű" - hangsúlyozta Ertsey Katalin.

A kisebbségi ombudsman szerint Furmann Imre személyében a demokratikus értékeket következetesen, megalkuvást nem ismerő módon képviselő embert veszítettünk el, aki munkásságát a diszkrimináció elleni fellépésnek és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésének szentelte.

"Valamennyiünknek példát mutatott hivatása iránti szeretetével, az emberi jogokért valamint a romák, a kiszolgáltatottak érdekében folytatott küzdelmével és személyes példamutatásával. Halála a magyar közélet számára pótolhatatlan veszteséget jelent" - írta Kállai Ernő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Cigány Önkormányzat nevében ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője olyan rendszerváltó politikustól, jogvédőtől és demokratától búcsúzott Furmann Imrére emlékezve, "aki mindig őszintén kiállt véleménye mellett úgy, hogy egyszerre tudta megjeleníteni és képviselni a magyarországi többséget és kisebbséget egyaránt európai módon és szellemiségben".

Az OCÖ a jogvédő emlékére fekete zászlót tűz ki Dohány utcai székházára, ezzel is kifejezve elsimerését a cigányságért végzett odaadó és lelkiismeretes munkájáért, és ugyanerre kéri a települési cigány önkormányzatokat - közölte a szervezet szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását