2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nyilvános a médiatörvény

Nagyobb szabadság a sajtónak, az adófizetőknek olcsóbb közmédiumok és a mai kor követelményeinek megfelelő szabályozás: ez a kormány célja az új médiatörvénnyel, amelynek tervezete már olvasható az Országgyűlés honlapján - közölte kedden a kormányszóvivő
2008. december 23. kedd 18:30 - Hírextra
Daróczi Dávid kormányszóvivő hangsúlyozta: a javaslat ötpárti keretek között készült.
Tájékoztatása szerint a kormány január közepéig várja az észrevételeket, ezután lesz egy közmeghallgatás, amelynek tapasztalatait beépítik a tervezetbe, majd az a kabinet elé kerül, végül február elején benyújtják az Országgyűlésnek.

A tervezetet kidolgozó ötpárti tárgyalásokat vezető Jánosi György szocialista országgyűlési képviselő azt közölte kedden az MTI-vel: a beérkezett vélemények és észrevételek alapján átdolgozott, a közzététellel ismét szakmai vitára bocsátott tervezethez 2009. január 9-éig várják az újabb hozzászólásokat a mediaszabalyozas@parlament.hu címre.

Az anyag, amely - például a közmédiumok átalakulásánál - eredetileg több idei december 31-i és jövő január elsejei határidőpontot tartalmazott, fél évvel csúsztatja ezeket a dátumokat, egyben kimondatná: "felhatalmazást kap a kormány, hogy e törvény végrehajtása érdekében költségvetési címet, illetve ahhoz tartozó előirányzatokat hozzon létre, előirányzatokat töröljön, illetve az egyes előirányzatok között átcsoportosításokat hajtson végre".

Az anyagból kikerült több, korábban számos nyilvános kritikát kiváltó passzus, így a köznyelvben csak "médiarendőrségként" elhíresült pont is, amely szerint az ORTT helyébe lépő szerv "bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat".

Az új megfogalmazás szerint a hatóság "feladatai ellátásához, a tényállás tisztázása céljából - a Nemzeti Médiahatóság kérésére - bármely személy vagy szervezet köteles a kezelésében levő adatokat, illetve a birtokában levő iratok másolatát olvasható és másolható formában a Nemzeti Médiahatóság rendelkezésére bocsátani, továbbá adatokat a Nemzeti Médiahatóság által meghatározott, összehasonlításra alkalmas formátumban szolgáltatni, valamint felvilágosítást adni".

Kikerült az anyagból az a kitétel is, amely szerint tevékenysége vagy mulasztása miatt háromhavi bérével lakolhatna a felelős szerkesztő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását