2024. május 2. - Zsigmond

A gazdasági válság és az egyházak

Nem rázta meg különösebben az egyházak költségvetését a gazdasági válság, van olyan kategória, amelyben nőtt, és van, amelyben csökkent a nekik folyósítandó összeg a 2009-es költségvetés első változatához képest, a legnagyobb tételek pedig változatlanok m
2008. december 22. hétfő 18:35 - Hírextra
Az egyházaknak át nem adott épületek után járó örökjáradék összege a költségvetés válság előtti első és az utáni utolsó verziója között csaknem 100 millió forintos növekedést mutat, 9 milliárd 464 millióról 9 milliárd 556 millióra nőtt - mutatott rá.

A titkárságvezető közölte: az igazán nagy tételek nem változtak, így ugyanannyit folyósít az állam 2009-ben az első, gazdasági válság előtti verzióhoz képest a személyi jövedelemadó 1 százalékaként és ennek kiegészítéseként (9 milliárd 511 millió), a hittanoktatás támogatására (3 milliárd 305 millió) és az 5000 főnél kisebb településeken szolgáló egyháziak jövedelempótlékára (1 milliárd 700 millió).

Csökkent a támogatás a 2009-es költségvetésben az egyházi közgyűjteményeket és közművelődési intézményeket illetően, itt a 816 millióból kereken 100 milliót faragtak le, míg az egyházi épületek rekonstrukciójára szánt összeg 1 milliárd 96 millióról 796 millióra rövidült meg - folytatta.

A jövőre folyósítandó egyházi költségvetés a 2008-ashoz képest szintén tartalmaz emelkedéseket és csökkenéseket is. Az egyházi közgyűjtemények támogatása és az egyházi épületek állagmegóvására fordított összeg mintegy a két és félszeresére nő, az ingatlan örökjáradék pedig törvényi automatizmus alapján szintén nő több mint fél milliárd forinttal. Enyhe emelkedést mutat tavalyhoz képest a kistelepülések lelkészi fizetéskiegészítése, s a hittanoktatásra szánt pénz megegyezik az előző évivel.

Az egyetlen jelentős csökkenés a jogszabályi módosulás miatt az egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadó állami kiegészítésében következett be, emiatt a 2008-as 11 milliárd 862 millió forint helyett az egyházak 9 milliárd 511 millió forintot kapnak ezen a címen.

Az egyházak a 2008-as mintegy 26,5 milliárd forinthoz képest jövőre 25,6 milliárdot kapnak majd - összegezte.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház püspöke október 8-án tartott sajtótájékoztatóján a 2009-es költségvetés tervezetét diszkriminatívnak nevezte, mert összességében számukra kevesebbet irányzott elő a 2008-as évhez képest.

Nehezményezte akkor, hogy a személyi jövedelemadó felajánlásaiból jelentősen kevesebbet kapnak, amit a költségvetés nem ellensúlyoz megfelelő mértékben más területek 2008-hoz képest magasabb finanszírozásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását