2024. május 6. - Ivett, Frida

Tíz hónap az iskolában, tíz hónap az operában

Párizsban, az Opéra Bastille amfiteátrumában négy ország fiataljainak fellépésével zárult pénteken este a Tíz hónap az iskolában, tíz hónap az operában elnevezésű nemzetközi projekt. A magyar, francia, holland és olasz diákok közös előadását, amelyet vast
2008. december 20. szombat 14:30 - Hírextra
A Dix mois d,école et d,Opéra című francia kezdeményezés, amelyet 1991-ben indított útjára Daniele Fouache, az Opera Europa szervezet és a francia oktatási tárca támogatásával 2008-ban, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából szélesedett nemzetközivé. Az elsősorban hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi és kulturális integrációját segítő zenei programban a Magyar Állami Operaház szervezésében a Ludovika téri Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium 20 növendéke vett részt.

A zenei és táncos előképzettséggel nem rendelkező gimnazistákból és egészségügyi szakiskolásokból álló magyar csapatról már a közös bemutató előtt is úgy nyilatkozott Didier Grojsman karmester, - aki személyesen is segítette tíz hónapos felkészülésüket - hogy oszlopa lehet a produkciónak. A pénteki előadáson a magyar fiatalok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, sikerrel szerepeltek a Veronából vagy máshonnan című, modern Rómeó és Júlia-feldolgozásban.

A magyar diákok a felkészülés finisének két hetét már Párizsban töltötték, megtanultak - ha nem is könnyen - együttműködni például az autista holland fiatalokkal, magas színvonalon teljesíteni és ebben örömöt is lelni. Ez a készség a záloga - Didier Grojsman és a Magyar Állami Operaház részéről koordinátorként dolgozó Konrád Mónika véleménye szerint is - minden európai távlatnak.

Az előadás házigazdája, Gerard Mortier, a párizsi operaház igazgatója is elismerését fejezte ki a produkció kapcsán, amelyet a Francia Nemzeti Operát és a programot is támogató francia társadalmi elit részvételével rendeztek meg, és amelyet szombaton és vasárnap is megismételnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását